Cigarete poskupljuju od 10 do 20 centi po paklici. Razlog: povećanje akciza od 1. jula

Podijeli

Paklice cigareta iz programa Japan Tobako internešnla od juče su skuplje za po 10 centi, dok se u narednim danima očekuje poskupljenje cigareta iz programa Filip Morisa, Britiš Amerikan tobako i Karelia tobako kompanija. Razlog za poskupljenje cigareta je uvećana visina akcize od 1. jula, prenosi dnevni list Dan.

U skladu sa povećanjem akciza, uvoznici cigareta su najavili povećanje cijena u Službenom listu u iznosu od 10 centi po paklici, za koliko su veće cijene proizvođača Japan tobako internešenl. Bezdimni duvanski proizvodi ove kompanije Winston sticks ostali su na cijeni od tri eura.

Cigarete iz programa kompanije Filip Moris će, prema Službenom listu, biti uvećane 10 centi po paklici, uključujući i bezdimne duvanske proizvode Hits i Terea, koje će poskupiti 20 centi po paklici, pa će njihova cijena iznositi 3,20 eura po paklici. Njihovi proizvodi bi, prema našim informacijama, trebalo da poskupe od ponedjeljka. Na pitanja u vezi s cijenama cigareta nam nijesu odgovorili.

Od 1. jula uvećana je visina akcize za cigarete u skladu s postojećim akciznim kalendarom za cigarete iz 2022. godine.

Specifična akciza uvećana je sa 50,50 eura na 52,00 eura na 1.000 komada cigareta, u skladu sa članom 80f stav 1 tačka 13), a u vezi sa članom 50 stav 3 Zakona o akcizama. Proporcionalna akciza nije mijenjana i ostala je na nivou od 24,5 odsto. Takođe, u skladu sa članom 80 l stav 1 tačka 3), a u vezi sa članom 50b Zakona o akcizama obračunata akciza na cigarete iz člana 50 st. 3 i 4 ovog zakona ne može biti manja od 89,00 eura za 1.000 komada (Minimalna akciza).

Prema posljednjim izvještajima, prihodi akciza od cigareta u budžetu su u stalnom porastu. Uvoznici duvanskih proizvoda tvrde da je razlog tome odlučna borba države protiv sivog tržišta, kao i postepeno i umjereno uvećanje akciza.

Ovo je ujedno i posljednje povećanje cijena u skladu s postojećim akciznim kalendarom te uvoznici ne očekuju u narednom periodu dalje uvećanje akciza na cigarete imajući u vidu da je dostignut minimum koji zahtijeva Evropska unija.