Saša Mujović
Mujović (Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore)

Mijović za novi javni poziv za zakup Željezare: “Nazire se rješenje ali smo daleko od euforije”

Podijeli

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, u Jutarnjem programu TVCG, saopštio je da se nazire rješenje za nikšićku Željezaru, ali da bi možda zbog pravnih dilema trebalo raspisati još jedan javni poziv za zakup, ovaj put na 50 godina.

“Nazire se rješenje, ali daleko smo od euforije i isticanja toga da smo riješili sve probleme”, kazao je Mujović.

On očekuje da bi nakon zakupa, za oko godinu, mogla da počne proizvodanja u Čeličani i Kovačnici.

Kazao je da je urađeno sve da se taj problem riješi. Išlo se, kako ističe, korak po korak i da se vidi koliko se najviše može dobiti od Željezare u korist radnika.

Podsjetimo, Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa dala je saglasnost na prečišćenu verziju Nacrta ugovora o zakupu pogona nikšićke Željezare koji je Elektroprivreda usaglasila sa ponuđačem iz Švajcarske, kompanijom “8B Capital S.A.” i prema kome ta kompanija može zakupiti pogone Čeličane i Kovačnice na 50 godina, ali ne može steći pravo svojine u nikšićkoj fabrici.

Prvobitno je Nacrt ugovora predviđao pravo da švajcarska kompanija stekne pravo svojine, što nije prošlo Skupštinu akcionara EPCG.

Mujović kaže i da je prema mišljenju zaštitnice Odbor direktora EPCG odgovoran za to da li je u skladu sa zakonom ono što je ponuđeno u javnom pozivu sa onim što se predviđa ugovorom sa Švajcarskom kompanijom.

Ministar međutim podsjeća da je u javnom pozivu zakup ponuđen na pet i 10 godina, dok bi u ugovoru sa zakupcem to bilo 50 godina.

“Pravnici EPCG treba da procijene da li je to u skladu sa zakonom i javnim pozivom”, kazao je Mujović i pozvao na još jedno pravno perispitivanje.

“Postoji ta skrivena poruka Zaštitnice imovinsko-pravnih interesa da pravnici EPCG procijene da li je tekst javnog poziva u skladu sa onim što predviđeno ugovorom, možda bi bilo i pravno najčistije da se čak i ovaj poziv poništi da se pokrene novi javni poziv u kojem će se reći – ne idemo na pet i 10 godina veća na 50 godina. Možda bi se sa pravnog aspekta to trebalo da bude najčistije rješenje”, kazao je Mugović.

On smatra i da bi zakup Željezare na 50 godina bio ekonomski isplativ. Ministar kaže i da će ovu priču smatrati završenom kada radnici budu zadovoljni.

Nema gašenja TE Pljevlja 2030.

Mujović je podsjetio da će naredne godine početi tekonstrukcija Termoelektrana “Pljevlja”, koja će kako dodaje trajati sedam mjeseci.

“Da li ćemo 2030. zatvoriti TE, odmah da kažem da nećemo. Upravo sam bio u Banjalici na ministarskom sastanku tamo sam rekao da mi želimo zelenu tranziciju, ali za to su nam potrebna stredstva i da nam se mora pomoći. Da bi ugasili TE nama su potrebne žive pare i mi te pare trenutno nemamo, nema ni cio regiona Zapadnog balkana. Gašenja TE nema do momenta nema dok ne napravimo altrenativu i budemo sigurni da imamo sigurno napanje građana električnom energijom”, poručio je Mujović.

Mujović je saopštio da je taj resor naslijedio veliki broj problema, među kojim su i Željezara, rudnik Brskovo, rijeke Ćehotine…