mobilno plaćanje, mobile pay, apple pay
Ilustracija (Foto: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa)

Šta je otvoreno bankarstvo i kako funkcioniše

Podijeli

Otvoreno bankarstvo ili “otvoreno bankarstvo” je koncept u kojem se banke i drugi pružaoci finansijskih usluga obavezuju da će obezbijediti siguran pristup finansijskim podacima korisnika trećim stranama putem interfejsa za programiranje aplikacija (API).

Cilj je podsticanje konkurencije i inovacija u finansijskom sektoru pružanjem pristupačnijih i personalizovanih finansijskih usluga. Evo kako to funkcioniše:

1. Pristup podacima:

– Korisnici mogu dozvoliti trećim stranama, kao što su fintech kompanije, pristup njihovim bankovnim podacima. Ovo uključuje informacije o računima, transakcijama, bilansima itd.

– Treće strane koriste ove podatke za pružanje naprednih finansijskih usluga, kao što su aplikacije za finansijsko upravljanje, kreditno bodovanje, plaćanja i slično.

2. API (Aplikacijski programski interfejs):

– Banke obezbeđuju standardizovane API-je koje treće strane koriste za pristup podacima. API-ji omogućavaju sigurnu i kontroliranu razmjenu podataka između banaka i trećih strana.

3. Sigurnost i privatnost:

– Sigurnost je ključna komponenta otvorenog bankarstva. API-ji koriste enkripciju i druge sigurnosne mjere kako bi osigurali zaštitu korisničkih podataka.

– Korisnici moraju dati izričitu dozvolu prije nego što banke podijele svoje podatke sa trećim licima.

Prednosti otvorenog bankarstva

1. Pojačana konkurencija:
– Otvoreno bankarstvo omogućava fintech kompanijama i drugim pružaocima nebankarskih usluga da uđu na tržište i konkuriraju tradicionalnim bankama.

2. Inovacija:
– Omogućava razvoj novih i poboljšanih finansijskih proizvoda i usluga, kao što su personalizovane finansijske analize, bolje upravljanje novcem, brži i sigurniji načini plaćanja itd.

3. Bolje korisničko iskustvo:
– Korisnici mogu lakše upravljati svojim financijama kroz različite aplikacije koje nude napredne funkcionalnosti i prilagođavanja.

Regulatorni okvir

U mnogim zemljama otvoreno bankarstvo je regulisano zakonima i propisima kako bi se osigurala zaštita klijenata i tržišne prakse. Na primjer:

– Direktiva PSD2 (Direktiva o platnim uslugama 2) u Evropskoj uniji zahtijeva od banaka da omoguće pristup podacima trećim licima ako korisnik to odobri.
– Slični propisi postoje u Velikoj Britaniji (Open Banking Standard), Australiji, Kanadi i drugim zemljama.

Kako otvoreno bankarstvo funkcionira u praksi

1. Ovlašćenje:
– Korisnik pristaje na dijeljenje svojih bankovnih podataka sa određenom trećom stranom kroz proces autorizacije, koji često uključuje autentifikaciju putem mobilnog bankarstva ili aplikacija za online bankarstvo.

2. Prenos podataka:
– Banka šalje podatke trećem licu putem sigurnog API-ja. Treća strana može koristiti ove podatke za pružanje određenih usluga korisniku.

3. Korišćenje usluga:
– Korisnik može koristiti aplikaciju treće strane za upravljanje svojim financijama, pristup personaliziranim savjetima, plaćanje itd.

Zaključak

Otvoreno bankarstvo predstavlja korak naprijed u modernizaciji finansijskog sektora, omogućavajući veći pristup i transparentnost podataka, što vodi inovacijama i boljoj usluzi za korisnike.

NAPOMENA: Ovaj tekst je sačinjen uz pomoć servisa ChatGPT 4