Alta Pay odustao od sticanja udjela u Addiko banci

Podijeli

Iz uzbudljive trke za akcije Addiko Banka mogla bi da izađe srpska Alta Pay Grupa, ako je slutiti po objavama austrijskih regulatora, javlja Bloomberg Adria.

Alta Pay Grupa je povukla zahtjev za odobrenje regulatora za sticanje (kvalifikovanog) udjela od 10 odsto u kapitalu grupe Addiko Bank AG, rekli su u ponedjeljak iz austrijske bankarske grupe.

“Austrijska agencija za finansijska tržišta (FMA) obavijestila je Addiko Bank AG da je Alta Pay Group d. o. o. povukla zahtjev za odobrenje regulatora da u kapitalu Addiko Banka stekne kvalifikovani udio od 10 odsto”, navodi se u kratkom saopštenju austrijske bankarske grupacije.

Kako je objašnjeno iz Evropske centralne banke (ECB), kvalifikovani udio je udio u kapitalu banke od 10 odsto, ali se može odnositi i na neki drugi relevantni vlasnički prag (od 20, 30 ili 50 odsto).

“Odobrenje za sticanje kvalifikovanog udjela se traži kako bi u bankarski sistem mogli da uđu samo provjereni dioničari i kako bi se spriječili problemi u funkcionisanju bankarskog sistema. Konkretno, procjenom se provjerava kakva je reputacija potencijalnog kupca i kako on finansijski stoji”, navodi se u objašnjenju ECB.

Prema trenutnom presneku na sajtu Addiko Banka, Agri Europe Cyprus drži udio od 9,99 odsto, a Alta Pay ima udio od 9,63 procenta.

Kako je Bloomberg Adria već pisala, za kupovinu akcija ove austrijske banke nadmetala su se dva srpska biznismena: Miodrag Kostić preko Agri Europe Cyprusa i Davor Macura, koji vodi Alta Pay Group.

Agri Europe je težio da preuzme 17 odsto, a Alta Pay 29,59 odsto austrijske banke. Krajem prošlog mneseca iz Addika su saopštili da Alta Pay već ima trećinu glasačkih prava. Ubrzo potom stiglo je i obavještenje da je akcionar austrijske banke postao i srpski Diplomat Pay.

Međutim, slovenačka Nova Ljubljanska banka (NLB) početkom juna je zvanično objavila ponudu za preuzimanje svih akcija Addiko Banka, a cilj im je da kupe najmanje 75 odsto svih dionica austrijskog zajmodavca.

Cijena u ponudi je 20 eura po akciji (minus dividenda za 2024. godinu). Prema porukama iz NLB-a, zasad je prerano govoriti o mogućnosti da banka ponudi višu cijenu, iako menadžment nije negirao tu opciju tokom razgovora sa investitorima i novinarima.

“Nedavno smo predstavili novu strategiju rasta i akvizicija bi znatno ubrzala ispunjenje ciljeva rasta kroz akvizicije i spajanja”, rekao je predsjednik Upravnog odbora NLB-a Blaž Brodnjak.

“Međutim, prerano je da se govori o drugim opcijama, ali uvijek ima prostora da se ponuda izmijeni ako se to bude uklapalo u našu strategiju. Ponavljam, trenutno je prerano da se govori o ovim opcijama. Zasad čekamo ishod ove ponude, a rok je 16. avgust”, dodao je Brodnjak na pres-konferenciji.