BYD Turska, Erdogan
Sa potpisivanja sporazuma u Istanbulu (YouTube scr)

Kineski EV gigant BYD gradi fabriku od milijardu dolara u Turskoj

Podijeli

Kineski BYD, koji se s Teslom bori za titulu najvećeg svjetskog proizvođača akumulatorskih električnih vozila, pristao je da izgradi fabriku automobila u Turskoj vrijednu milijardu dolara, objavila je danas turska vlada.

Izvršni direktor BYD -a Wang Chuanfu i turski ministar industrije i tehnologije Mehmet Fatih Kaci potpisali su sporazum u Istanbulu, navodi se u saopštenju turskog ministarstva objavljenog u ponedjeljak. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prisustvovao je ceremoniji potpisivanja.

“Cilj nam je da zadovoljimo rastuću potražnju za novim energetskim vozilima u regionu i dopremo do potrošača u Evropi”, navode predstavnici BYD-a u saopštenju.

Najava je uslijedila samo nekoliko dana nakon što su privremene dodatne carine na uvoz električnih vozila kineske proizvodnje u Evropsku uniju stupile na snagu, podsjeća CNN. Tarife, koje se kreću od 17,4% do 37,6%, imaju za cilj da zaustave “poplavu” jeftinih kineskih automobila napravljenih uz, kako EU smatra, nepravednu podršku centralne vlade u Pekingu.

Turska je u carinskoj uniji sa EU. To znači da se vozila mogu izvoziti iz zemlje u trgovinski blok bez carina.

Prema sporazumu s Turskom, BYD će uložiti oko milijardu dolara u fabriku, kapaciteta 150.000 električnih i hibridnih vozila godišnje, te uspostaviti centar za istraživanje i razvoj za tehnologije održive mobilnosti.

Očekuje se da će fabrika započeti proizvodnju krajem 2026. godine i obezbijediti čak 5.000 novih radnih mjesta u zemlji.

Odlukom EU ranije ove godine uvedena je dodatna carina od 17,4% na vozila koja BYD isporučuje iz Kine u Uniju, koji takođe ima standardnu ​​carinu od 10% na kompletan uvoz automobila.

Očekuje se da će se razgovori između EU i Kine nastaviti, ali ako se ne postigne dogovor, dodatne carine će postati konačne u novembru.

BYD je već u decembru najavio da će izgraditi fabriku električnih vozila u Mađarskoj, članici EU, postajući prvi veliki kineski proizvođač automobila koji proizvodi putničke automobile u Evropi.