Volkswagen Germany
Ilustracija (Foto: Julian Stratenschulte/dpa)

Volkswagen protiv carina EU na kineska e-vozila: “To će narušiti konkurentnost evropskih proizvođača”

Podijeli

Njemački proizvođač automobila Volkswagen otvoreno je osudio planove EU da uvede uvozne carine do 38% na kineska električna vozila, ističući da bi one mogle imati negativne posljedice na evropsku automobilsku industriju.

Kompanija je naglasila da bi to dugoročno narušilo konkurentnost evropskih proizvođača automobila.

EU je najavila ova povećanja tarifa još u junu, navodeći zabrinutost zbog toga što kineski proizvođači električnih vozila primaju subvencije od kineske vlade, što im omogućava da prodaju svoja vozila po “nepravedno niskim cijenama u EU”, u poređenju s evropskim proizvođačima automobila.

Odluka je zasnovana na devetomjesečnoj istrazi EU o kineskim subvencijama, prema Uredbi o stranim subvencijama (FSR).

Ove nove tarife uključuju carinu od 19,9% na kineskog proizvođača električnih vozila Geely, porez od 17,4% na BYD i još jednu tarifu od 37,6% na SAIC. Ovo je sve povrh carina od 10% kojima već podliježe kineski uvoz automobila i koje su stupile na snagu 5. jula.

Međutim, evropski, a posebno njemački proizvođači automobila kao što su BMW i Volkswagen sada su uzvratili, zabrinuti da bi se mogli suočiti i sa carinama odmazde iz Kine na svoja velika kineska poslovanja.

Trenutno, zapadni proizvođači automobila u Kini, kao što su Tesla, Audi, BMW i Mercedes-Benz, uživaju u pogodnostima kao što su niže poreske stope, grantovi, lakši pristup kapitalu, smanjeni troškovi zemljišta i konkurentne cijene litijumskih baterija.

Ako ove beneficije prestanu u slučaju eskalacije trgovinskog rata između EU i Kine, to bi moglo primorati ove evropske kompanije da promijene svoje ukupne poslovne modele, posebno ako su prisiljene da traže druge lokacije kako bi uspostavile alternativne proizvodne pogone.

Ovo bi mogao biti posebno značajan udarac za evropske proizvođače električnih vozila, koji su već osjetili da potražnja na domaćim tržištima opada zbog viših cijena i privlačnosti jeftinijih kineskih EV-a.

Nadalje, kinesko tržište je jedan od najvećih potrošača njemačkih vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. Kao takav, pad pogodnosti kineske vlade bi takođe otežao evropskim proizvođačima automobila da nastave da iskorištavaju jedno od svojih ključnih tržišta.

I evropski proizvođači automobila i ekološke grupe takođe su istakle da će carine na električna vozila vjerovatno dodatno usporiti ekološke ciljeve EU i net-nula ciljeve. To je zato što će, s obzirom da pristupačna kineska električna vozila postaju sve skuplja, a potrošači se i dalje bore sa sve većim troškovima života, vjerovatno manje ljudi uopšte odlučiti da kupe električni automobil.

Da li bi carine EU mogle dovesti do trgovinskog rata EU i Kine?

Postoji i vrlo realna mogućnost da Kina uvede carine za odmazdu drugim evropskim sektorima i eskalira trenutne tenzije u puni trgovinski rat. Kina je već upozorila da će uvesti dodatne carine na uvoz svinjetine, mliječnih proizvoda i alkohola iz EU.

Što se tiče nedavne istrage EU o propisima o stranim subvencijama (FSR), Kineska privredna komora pri EU (CCCEU) je u saopćenju rekla: „FSR je bio naoružan od strane EU i funkcioniše kao oblik ekonomske prisile”.

FSR-u je takođe dozvoljeno da istražuje subvencije koje primaju podružnice od matičnih kompanija u drugoj zemlji, obično u matičnoj zemlji kompanije. S tim u vezi, CCCEU je rekao: „Ovaj pristup inherentno stavlja u nepovoljniji položaj evropske podružnice kineskih investitora, lišavajući ih jednakog tretmana u poređenju sa lokalnim preduzećima”.

„Ovakve diskriminatorne prakse prema kineskim kompanijama ne samo da umanjuju njihov entuzijazam za učešće na tenderima EU, već i stvaraju scenario gubitka za obje strane, u smislu poslovne saradnje, spajanja i akvizicija i grinfild investicija”.

„Pozivamo EU da objektivno prepozna doprinos kineskih kompanija evropskoj zelenoj tranziciji i društvenom razvoju i da osigura da kineskim preduzećima bude obezbijeđeno pošteno, pravedno i nediskriminatorno okruženje u kojem mogu da rade”, istakli su.