Investiciono razvojni fond Crne Gore, IRF
IRF (Foto: Investitor.me)

Pokrenuta transformacija IRF-a: Razvojna banka imaće osnivački kapital od najmanje 90 miliona eura

Podijeli

Poslanički klub Pokreta Evropa sad je parlamentu uputio prijedlog zakona o razvojnoj banci Crne Gore.

U predloženom zakonskom rješenju se navodi da je osnivač razvojne banke država Crna Gora i da prava i dužnosti osnivača razvojne banke vrši Vlada. Minimalni osnovački kapital je određen na 90 miliona eura.

“Osnivački kapital razvojne banke čini kapital preuzet od Investiciono-razvojnog fonda (IRF)”, navodi se u predlogu zakona.

Predviđeno je da će djelatnost razvojne banke, pored ostalog, biti odobravanje kredita, obavljanje faktoringa a zadatak je da podstiče osnivanje, razvoj i održivost mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća i preduzetnika.

Navedeno je da će ta banka finansirati projekte od lokalnog, regionalnog i državnog značaja, te da će podsticati konkurentnost crnogorskih proizvoda i usluga.

U predloženom zakonskom rješenju se navodi da će, ako razvojna banka na zahtjev Vlade odobri plasiranje sredstava ispod uslova utvrđenih aktima banke, Vlada razvojnoj banci nadoknaditi razliku do visine prihoda koji bi bili ostvareni plasmanom po tim uslovima.

Predviđeno je da organi razvojne banke budu skupština, nadzorni i upravni odbor.

Sredstva za poslovanje razvojna banka stiče iz prihoda ostvarenih poslovanjem banke, prodajom akcija i udjela iz portfelja banke, trgovinom finansijskim instrumentima na regulisanom tržištu kapitala…

“Razvojna banka može, uz saglasnot Vlade korsititi međunarodne fondove i zaduživati se u Crnoj Gori i inostranstvu na tržištu novca i kapitala u svrhu obavljanja djelatnosti u skladu sa zakonom i aktima poslovne politike razvojne banke”, kaže se u predlogu zakona.

Kontrolu poslovanja razvojne banke vršiće Centralna banka.

Predviđeno je da će akt o osnivanju razvojne banke Vlada donijeti u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Rok za upis razvojne banke u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS) je tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Danom upisa razvojne banke u CRPS prestaje sa radom Investiciono-razvojni fond (IRF), a razvojna banka preuzima sva prava i obaveze IRF-a, kao i zaposlene i imovinu IRF-a.

Predviđeno je da danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o IRF-u.

Izvor:Pobjeda