Sa prezentacije fiskalne strategije

Predstavljanje fiskalne strategije: Prosječne zarade uskoro 1.000 eura, bez ukidanja Fonda PIO

Podijeli

Prosječne zarade će uskoro biti 1.000 eura. Smanjujemo prihode od dopirnosa, a nadoknađujemo od doprinosa raznim drugim mjerama. Minimalna zarada biće 700 eura, kazao je danas premijer Milojko Spajić, predstavljajući fiskalnu strategiju čiji je dio i kontroverzni program Evropa sad 2.

On je kazao da će minimalna plata za visokoškolce biti povećana sa 450 sa 800 eura, a onima sa završenom srednjom školom sa 345 eura do 600 eura.

“Ja se sjećam kada je minimalna zarada u ovoj zemlji, 2020. godine, bila 222 eura. Sada će za srednju spremu minimalna zarada biti veća za tri puta, za visokoškolce drastično više, čime pokazujemio da vrednujemo obrazovanje”, kazao je Spajić.

“Volio bih da neko nađe sličan primjer, negdje. S druge strane imali smo održivi fiskalnu situaciju. Previđeno je da barem naredne tri godine dug bude 60 odstio po BDP-u i po svim mjerilima ispunjavamo Mastriški kriterijum čime ispunjavamo, što se tiče fiskalne politike, uslove Eurozone. Mi smo fiskalno održiva ekonomija, nijedan euro zaudženja neće ići prema ovoj mjeri.

Spajić naglašava da svaki euro zaudženja neće ići za ove mjere, nego samo za otplate starih dugova i infrastrukturu. Prihodi će pokrivati sve rashode.

Spajić je istakao da nema povećanja osnovne stope PDV-a te da ona ostaje na sadašnjih 21%. On je naveo da se država neće zaduživati za realizaciju strategije.

Spajić je poručio da su lažne priče da će prodavati državnu imovinu da bi finansirali program.

“Strategijom nijesu predviđene koncesije za aerodrome, kao prihod. Legalizacija bespravno sagrađenih objekata, nije previđena kao prihod. U dokumentu je predviđena, ali kao prihod nije. Evropa sad dva ne zavisi od prodaje državne imovine, koncesija ili legalizacije objekata. Opšta stopa PDV neće se povećavati, ostaje 21 odsto. Svi spinovi koji su trajali godinu dana pokazali su se kao laži. Ovo je vraćanje novca građanima, ovo je vraćanje onoga što im pripada. Pametno raspolaganje prihodima, zaustavljanje korupcije, to je ono što čini osnovu programa”, naglasio je Spajić.

Kada su u pitanju penzijska davanja, plan su 7-8% veće penzije od prvog kvartala 2025. usljed rasta prosječne zarade i projektovane stope inflacije za nivo sadašnje prosječne penzije. Projektovani rast trenutne prosječne penzije je 50 eura.

Vlada će, prema riječima Spajića, ispunjavati fiskalne kriterijume koji su dovoljni ne samo za EU nego i za Eurozonu.

“Kada je u pitanju Fond PIO, dosta laži smo čuli o tome. Fond PIO ostaje isti, sve ostaje isto, sve obaveze koje država ima prema trenutnim penzionerima će biti uspunjene do kraja, kao i prema budućim. Ne samo to, ne samo da se neće smanjiti penzije, nego će se povećavati”, naglasio je.

Od januara 2025. godine, kako je istakao, sve penzije će biti veće od 7 do 8 odsto u prosjeku, Evropom sad 2 pokrivaće se svi modaliteti rada.

“Imaćemo neto zaradu na najnvišem nivou u regionu, dok će bruto zarada biti jedna od najnižih u regionu. Zaposleni će biti zadovoljni, jer neto zarade, koje primaju su najveće, a poslodavci će opterećenje na rad imati kao najniže. Dakle, 16 odsto za prosječnu zaradu, najniže u Evropi. Stumuilisaćemo poslodavce da zapošljavaju više, da povećamo zaposlenost”, kazao je Spajić.