Beijing, Peking, Kina, China, business, railway
Peking, ilustracija (Foto: Christian Lue, Unsplash)

Kina smanjuje ključne kamatne stope kako bi oživjela oslabljenu ekonomiju

Podijeli

Kineska centralna banka u ponedjeljak je snizila ključne kamatne stope kako bi ojačala poslovno povjerenje i povjerenje potrošača usred nestabilnog rasta.

Narodna banka Kine snizila je osnovnu kamatnu stopu na jednogodišnji kredit na 3,35%, sa 3,45%, što je prvo smanjenje od prošlog avgusta.

Neuobičajeno je da je smanjenje referentne stope na kredite za preduzeća došlo nakon što je centralna banka prije nedjelju dana držala stabilnu stopu na jednogodišnje srednjoročne kredite finansijskim institucijama, na 2,5%. Ova stopa, koja služi kao osnova za izračunavanje primarnih kamatnih stopa na kredite, obično se smatra prethodnikom promjena politike.

Nedovoljna domaća potražnja i imovinski problemi i dalje predstavljaju izazove za cilj Pekinga za rast od “oko 5%” ove godine. Bruto domaći proizvod zemlje u drugom kvartalu bio je ispod očekivanja, na 4,7% na godišnjem nivou.

Taj potez dolazi nekoliko dana nakon što su čelnici Komunističke partije Kine završili svoj treći plenum, ključni skup za određivanje smjera ekonomske politike zemlje. Ali uprkos obećanju da će se kroz reforme bolje upravljati tržišnom ekonomijom, nije ponudio nikakve agresivne poteze za jačanje druge po veličini svjetske ekonomije.

Centralna banka je posljednji put smanjila ključnu stopu u februaru, kada je iznenadila tržišta i snizila referentnu stopu na pet godina hipoteka za rekordnu maržu. PBOC je u ponedjeljak takođe smanjio petogodišnju stopu za 10 baznih poena, na 3,85%.

Smanjenje jednogodišnjeg LPR-a od ponedjeljka, koje će ublažiti troškove korporativnog zaduživanja, odražava rastući osjećaj hitnosti primjene alata monetarne politike kako bi se podstakao rast i ojačala vjera u ekonomiju. Međutim, takvi potezi bi mogli narušiti profitabilnost zajmodavca i oslabiti juan.

Kineske vlasti su posljednjih mjeseci preduzele korake kako bi pokušale riješiti imovinsku krizu i podstakle potrošnju – od programa vrijednog 41 milijardu dolara za rješavanje neprodatih nekretnina do ohrabrivanja građana da zamjene stare uređaje za nove. Takođe je u maju počela da pušta niz ultradugoročnih specijalnih obveznica trezora kako bi prikupila novac za ključne projekte.

Međutim, mnogi analitičari upozoravaju da su mjere nedovoljne da podstaknu potražnju, zbog čega je Kina ostala sa prezasićenošću industrijskih proizvoda koje može samo da izvozi, podstičući trgovinske tenzije. Ukupna maloprodaja robe široke potrošnje porasla je 2% u junu, usporivši sa 3,7% u prethodnom mjesecu i ispod prognoze od 3,4%.

Prošlonedjeljni razočaravajući rezultat BDP-a potaknuo je neke banke da snize svoje prognoze za ovu godinu.