Voren Bafet
Bafet (YouTube scr)

Iznenađujući potez: Bafet prodao skoro polovinu udjela u Apple-u

Podijeli

Berkshire Hathaway Vorena Bafeta prodao je gotovo polovinu svog gigantskog udjela u Appleu u prošlom kvartalu u iznenađujućem potezu za poznatog dugoročno fokusiranog investitora.

Konglomerat sa sjedištem u Omahi otkrio je u svojoj prijavi zarade da je njegov udio u proizvođaču iPhonea procijenjen na 84,2 milijarde dolara na kraju drugog tromjesečja, što sugeriše da je “Čudo iz Omahe” skinuo nešto više od 49% tehnološkog udjela.

Čak i nakon prodaje udjela, Apple ostaje daleko najveći dionički udio za Berkshire.

Prodaja dionica Applea dolazi usred šireg obrasca prodaje od strane Bafeta u drugom tromjesečju jer je Berkshire iskrcao više od 75 milijardi dolara u dionicama u tom periodu, podižući “tvrđavu” gotovine konglomerata na rekordnih 277 milijardi dolara.

Bafet je smanjio Appleov udio za 13% u prvom kvartalu i nagovijestio je na godišnjoj skupštini Berkshirea u maju da je to zbog poreskih razloga. Investitor je primijetio da bi prodaja “malog Applea” ove godine dugoročno koristila dioničarima Berkshirea ako američka vlada usput podigne porez na kapitalnu dobit koja želi nadoknaditi rastući fiskalni deficit.

Ali veličina ove prodaje sugeriše da bi to mogao biti više od puke uštede poreza.

Nakon pada u prvom tromjesečju zbog zabrinutosti da zaostaje u inovacijama vještačke inteligencije (AI), Appleove dionice su u drugom kvartalu skočile, dobivši 23% na novi rekord jer je ulagačima dalo više detalja o svojoj budućnosti u AI.

Neće biti jasno zašto tačno Bafet prodaje holding koji je Berkshire prvi put kupio prije više od osam godina, jesu li razlozi kompanije, tržišna procjena ili zbog zabrinutosti oko upravljanja portfeljem (Bafet obično ne želi da jedan holding postane prevelik). Berkshireov Apple holding nekada je bio toliko velik da je zauzimao polovinu njegovog dioničkog portfelja.

Izvor:SEEbiz/Investitor