electric car, električna vozila, charging, punionica
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Kineski električni automobili dostigli rekordni udio u Evropi

Podijeli

Kineski brendovi zauzeli su 11% evropskog tržišta električnih automobila u junu, zabilježivši rekordne registracije dok su se proizvođači utrkivali da nadmaše stroge carine Evropske unije (EU) koje su stupile na snagu početkom ovog meseca.

Grupu je predvodio SAIC Motor Corp, isporučujući svoj MG4 hečbek prodavcima u velikom obimu, prema analitičarima istraživačke kompanije Dataforce, koja je sastavila brojke. Automobili registrovani prije 5. jula mogli su se prodavati kupcima bez dodatnih carina na uvezena električna vozila.

Kineski brendovi registrovali su više od 23.000 akumulatorskih električnih vozila širom Evrope tokom mjeseca, najviše ikada, pokazuju podaci Dataforcea. Njihov uzastopni skok od 72% u odnosu na maj bio je dvostruko veći od ukupnih evropskih registracija električnih vozila u junu. Uvoz kineske proizvodnje od zapadnih proizvođača, uključujući Volvo, BMW i Teslu, takođe podliježe novim porezima.

Da li se povećanje obima može održati, pomno će se pratiti u narednim mjesecima, kako se budu dodavale EU carine. Privremene naknade EU podliježu SAIC-u dodatnih 38% naknade, dok će BYD platiti dodatnih 17% na postojeću carinu od 10%.

Proizvođači automobila na oba kontinenta žure da otvore proizvodnju električnih vozila u Evripi kako bi mogli izbjeći nove carinske obaveze, dok tenzije između Pekinga i Brisela rizikuju da se pretvore u trgovinski rat, ocjenjuje Bloomberg.

Rast prodaje u Italiji

Jedan od pokretača evropskog tržišta električnih vozila u junu bilo je uvođenje podsticaja u Italiji, što je pomoglo da se udvostruči prodaja električnih baterija u zemlji u odnosu na prije godinu dana.

Oko 200 miliona eura subvencija za nova vozila ponestalo je za manje od devet sati, navodi se u saopštenju vlade. Oko 60% su iskoristili građani, a ostatak kompanije.

Uspon je doveo Italiju, koja zaostaje u prodaji električnih vozila, u prvih šest na regionalnom tržištu koje uključuje zemlje EU, zemlje poput Norveške i Švajcarske koje učestvuju na njegovom jedinstvenom tržištu i Veliku Britaniju.

Evropski kreatori politike pokušavaju uspostaviti ravnotežu između olakšavanja pristupa jeftinijim električnim vozilima kineske proizvodnje koja bi pomogla napredovanju ka ciljevima održivosti i zaštite naslijeđene automobilske industrije u nestabilnoj ekonomiji.

Sveukupno, jun je bio treći najveći mjesec ikada po količini električnih vozila sa 208.872 registracije, prema Evropskom udruženju proizvođača automobila.