car, electric car, byd
Ilustracija (Foto: Uwe Lein/dpa)

Kina se žalila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji zbog evropskih carina na električna vozila

Podijeli

Kineska vlada saopštila je da je podnijela žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog tarifa Evropske unije (EU) na električna vozila proizvedena u Kini.

Kina je pribjegla mehanizmu za rješavanje sporova Svjetske trgovinske organizacije “kako bi zaštitila razvojna prava i interese industrije električnih vozila i saradnju na globalnoj zelenoj transformaciji”, saopštila je centralna vlada u Pekingu.

EU je uvela privremene tarife na električna vozila proizvedena u Kini, u rasponu od 17,4% do 37,6%, pored carine od 10% koja je već nametnuta na uvoz kineskih automobila.

Evropska komisija tvrdi da kineske firme imaju nepravednu prednost na tržištu zbog državnih subvencija, što im omogućava da svoje cijene zadrže vještački nižim u odnosu na evropske konkurente.

Kina, pak, kaže da je njena podrška industriji električnih vozila u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije, te da presudi EU “nema činjenične i pravne osnove”.

Dvije strane imaju rok do početka novembra da pokušaju da riješe nesuglasice, nakon čega se utvrđuju privremene tarife na period od pet godina.

Glasnogovornik Evropske komisije rekao je za AFP u petak da EU pažljivo proučava sve detalje ovog zahtjeva i reagovaće “u dogledno vrijeme u skladu sa procedurama Svjetske trgovinske organizacije.”

Kineski izvoz automobila porastao je u julu u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, dok je domaća prodaja pala, podaci su kineskog industrijskog udruženja.

Rizici od eskalacije trgovinskog rata

U svojoj žalbi, kinesko ministarstvo trgovine je tvrdilo da carine EU krše pravila WTO i podrivaju globalnu saradnju u pogledu klimatskih promjena.

Unutar EU, neki glasovi su takođe kritikovali carine na kinesku robu ističući da će one poskupjeti zelenu tranziciju Evrope. Ovo bi moglo imati štetni efekat ne samo na planetu, već i na evropska radna mjesta u pogledu primjene tehnologije, navodi Euronews Business.

Kao odgovor na stav EU, Kina je pokrenula istragu o izvozu francuskog konjaka i evropskog svinjskog mesa, što bi, kako neki analitičari strahuju, moglo prerasti u trgovinski rat.

Njemačka je posebno zabrinuta zbog pogoršanja odnosa s obzirom na važnost kineskog tržišta za njemačku automobilsku industriju. Veliki njemački proizvođači imaju megafabrike u Kini, koje uživaju u, za Brisel spornim subvencijama tamošnje vlade.

U savjetodavnoj anketi u julu, većina zemalja članica EU pokazala je svoju podršku tarifama u odnosu na kineska električna vozila.

Prošle sedmice, visoki predstavnik EU za trgovinu Valdis Dombrovskis izjavio je za Financial Times da očekuje da će države odobriti uvozne naknade, podsjeća Euronews.