euro, money, wallet, 100 euro, salary, plata, isplata, novac
Ilustracija (Foto: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/dpa)

Njemačke plate će rasti najbržim tempom u više od jedne decenije

Podijeli

Plate u Njemačkoj će porasti za 5,6% u 2024. godini, što je povećanje od 3,1% kada se prilagodi inflaciji, prema Institutu ekonomskih i društvenih nauka pri Fondaciji Hans Boeckler (WSI).

WSI, gledajući podatke iz prve polovine godine, rekao je u utorak da će plate ove godine zabilježiti najveći rast u više od jedne decenije.

“Ove godine, snažna povećanja realnih plata po prvi put značajno kompenzuju masivni pad realnih zarada 2021. i 2022. i mali minus 2023”, rekao je šef arhive kolektivnog pregovaranja WSI, profesor dr Torsten Šulten.

On je objasnio da je nivo kolektivnih plata prilagođen cijenama i dalje znatno ispod vršne vrijednosti iz 2020. godine, “iako je nadoknađena otprilike polovina gubitaka kupovne moći prethodnih godina”.

Povećanje realnih plata, tvrdi Šulten, stoga “ima ekonomskog smisla kako bi se stabilizovao ekonomski razvoj”.

Veće plate značajno povećavaju kupovnu moć zaposlenih, što podstiče potrošačku potrošnju i rast.

Nedavna inflatorna kriza, izazvana poremećajima u lancu snabdijevanja nakon pandemije i ruskim ratom u Ukrajini, umanjila je raspoloživi prihod, a time i potražnju potrošača.

U prvoj polovini godine, WSI je saopštio da su dogovoreni novi kolektivni ugovori o platama za više od osam miliona zaposlenih u Nemačkoj.

Grupa je takođe dodala da su na plate uticale tzv. IAP, jednokratne neoporezive isplate koje poslodavci mogu dati zaposlenima.

Fiskalne prednosti oko ovih plaćanja znače da poslodavci mogu smanjiti troškove rada, iako je Šulten objasnio da su te premije “mač sa dvije oštrice”.

“S jedne strane, one su pomogle da se u kratkom roku ograniče gubici kupovne moći i osigurale posebno visoka povećanja realnih plata u ovoj godini. Međutim, već je predvidljivo da će ukidanje premija za inflaciju u 2025. imati snažan prigušujući efekat na razvoj kolektivnih plata”, upozorio je.

Kako bi se zaštitila od daljih skokova troškova, Evropska centralna banka (ECB) će pomno pratiti rast plata kako bi informisala o odlukama o kamatnim stopama.

Izvor:Euronews Business/Investitor