electric car, električna vozila, charging, punionica
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Prodaja električnih vozila u svijetu porasla 21 odsto: Rast najveći u Kini, u Evropi pad

Podijeli

Električnih vozila – potpuno električnih (BEV) ili plug-in hibrida (PHEV) – u julu je u svijetu prodato 1,35 miliona. Od toga ih je 880.000 prodato u Kini, što predstavlja rast od 21 odsto na godišnjem nivou, pokazuju podaci.

U prvih sedam mjeseci 2024. se broj prodanih plug-in hibrida u Kini povećao 70 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, prenosi SEEbiz.

Najveći kineski i svjetski proizvođač EV-a BYD objavio je da je u istom razdoblju povećao svoju svjetsku prodaju BEV-a i PHEV-a za 13, odnosno 44 odsto.

U Evropi se na mjesečnom nivou u julu prodaja smanjila 7,8 odsto, dok je u sedam mjeseci ove godine ostala nepromijenjena u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U Njemačkoj, najvećem tržištu električnih vozila u EU, u prvih sedam mjeseci ove godine prodaja je pala 12 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U SAD-u i Kanadi je prodaja električnih vozila u julu porasla 7,1 odsto.

“BYD je nastavio s rekordnom prodajom plug-in hibrida i u ovom mjesecu, što je ključan doprinos svjetskoj prodaji jer je njegov obim prodaje velik”, rekao je Charles Lester iz Rho Motiona.

Vozila s produženim dometom vožnje, hibridni automobili na baterije koji se pune pomoću ugrađenog generatora, takođe su se prodavali u velikom broju, naveo je Lester.

Teško je za očekivati rast potražnje za električnom automobilima u Evropskoj uniji, s obzirom da je Unija u julu uvela privremene carine na uvoz električnih automobila proizvedenih u Kini – od 17,4 do 37,6 odsto.