Carine Kumbor
Planirani izgled rizorta (Foto: Elaborat, Vijesti)

Novi projekat Čedomira Popovića u Kumboru: Carine uz Portonovi grade rizort s 5 zvjezdica

Podijeli

Kompanija “Carine” planira gradnju turističkog rizorta s pet zvjezdica, koji će činiti kondo hotel, apartmani i saobraćajnice, na parcelama u hercegnovskim naseljima Kumbor i Đenovići.

Firma iza koje stoji biznismen Čedomir Popović ovaj kompleks će graditi na padini ispod lokalne magistrale, odnosno tačno iznad drugog luksuznog naselja – “Portonovi”.

To između ostalog piše u zahtjevu za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, koji su “Carine” podnijele Agenciji za zaštitu životne sredine, pišu Vijesti. Rok za dostavljanje primjedbi i mišljenja na ovaj dokument je do 19. avgusta.

Riječ je o drugom turističkom kompleksu koji “Carine” grade u ovom dijelu Herceg Novog, jer se pola kilometra odatle nalazi i hotel “Kumbor”. Osim njih, ova kompanija gradi i rizort više kategorije nedaleko u naselju Baošići, preko puta lokalnog sportskog terena.

Po Elaboratu gradiće se na površini od 56.784 kvadratnih metara, od čega će 22.200 kvadrata činiti objekti, a ostalo vodene, zelene i popločane površine. Maksimalna razvijena bruto građevinska površina je 119.343 kvadrata, a osim hotela s podzemnom garažom, prizemljem i pet spratova, bazena, apartmana i poslovnih prostora, planirani su “A la Cart” restorani, fitnes centri, zdravstvena njega…

“Kompleks je projektovan kao turistički kompleks s pet zvjezdica, s jednim objektom kao glavnim hotelom u kompleksu koji ima 168 ležajeva u 62 apartmana, dok su u ostalim objektima smješteni apartmani i poslovni prostori sa sadržajima za goste. Lokacija je podijeljena na 13 parcela. Svaka parcela je koncipirana na način da ima obodno ili djelimično po obodu dvosmjernu saobraćajnicu, ulaz u garažu, pješački pristup koji podrazumijeva ispunjavanje uslova za kretanje lica s posebnim potrebama (rampe i prateća infrastruktura), pješačke staze, popločane i travnate ozelenjene površine s adekvatnim mediteranskim rastinjem, te eventualno bazenom”, piše u ovom dokumentu.

Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Herceg Novi je, kako se navodi, kompaniji “Carine” izdao Urbanističko-tehničke uslove (UTU) za izgradnju turističkog rizorta. Saobraćaj unutar kompleksa je planiran dvosmjernim ulicama, koje se uključuju na glavnu cestu koja vodi do kružnih tokova, dok će se objekti priključiti na gradski kolektor kada se steknu uslovi, a do tada će se koristiti biološki prečistač.

Osim toga, tokom izgradnje se očekuje standardno zagađenje na gradilištima, odnosno buka, izduvni gasovi, prašina, iskopi…

Piše i da se područje ne nalazi u blizini ni jednog spomenika prirode, da trenutno na tom mjestu nema objekata ni povremenih ni stalnih voda, niti nekog od NATURA 2000 staništa. Takođe, ističe se da nema ni literarnih podataka o gmizavacima i vodozemcima na ovom mjestu, koji mogu biti ugroženi.

“Teren lokacije sa sjeverne i zapadne strane je obrastao rastinjem, uglavnom šikarom, dok je s istočne i južne strane naseljeno područje. Zaključeno je da se ne mogu očekivati značajniji uticaji na kvalitet vazduha, voda, zemljišta i povećanja nivoa generisane buke, ali se shodno zakonskim obavezama predlaže praćenje kvaliteta otpadnih voda na izlazu iz biološkog prečistača. Izgradnja turističkog rizorta zahtijeva uklanjanje vegetacije i nivelisanje površine zemljišta (ravnanje terena). Ovo uzrokuje gubitak staništa, degradaciju i fragmentaciju, što dovodi do smanjenja bogatstva vrsta i njihovih zajednica. Uklanjanje materijala s lokacije može imati manji negativan uticaj i na faunu lokacije, u prvom redu gmizavce i ptice. Međutim, pregledom literaturnih podataka je utvrđeno da nema biljnih i životinjskih vrsta koje bi trebalo zaštititi, ne pokriva nalazišta minerala, paleontoloških i mineroloških pojava koje su ili bi trebalo biti zaštićene, niti se ista nalaze u blizini predmetne lokacije. Tako da u ovoj fazi nema mogućnosti za negativnim efektima na ekosisteme”, piše u Elaboratu.

Ako ste propustili:

Carine šire hotelski biznis: Čedo Popović gradi još dva rizorta u Boki