ECB blokirao glasačka prava dva beogradska dioničara Addiko banke

Podijeli

Evropska centralna banka (ECB) privremeno je oduzela glasačka prava dvojici važnih dioničara austrijske banke Addiko Bank, za čije preuzimanje je zainteresovana NLB grupa.

Srbijanske kompanije Alta Pay i Diplomat Pay za sada ne mogu raspolagati svojim udjelom od 19,62 posto, objavila je ta bečka banka.

Kompanija Alta Pay, koju vodi srpski biznismen Davor Macura, krajem marta ušla je u vlasništvo Addiko banke. Do maja je postupno povećavao svoj udio, a onda je dio udjela prodao beogradskoj firmi Diplomat Pay.

Sada Alta Pay posjeduje 9,63 odsto dionica Addiko banke, dok Diplomat Pay posjeduje 9,99 odsto. ECB je primijetio da srbijanske kompanije to nijesu prijavile austrijskoj Agenciji za finansijsko tržište (FMA). Stoga im je donijela odluku o privremenom oduzimanju prava glasa po tim dionicama.

Mjera će biti na snazi sve dok ECB ne utvrdi da kupnja ovog udjela nije zabranjena prema austrijskom Zakonu o bankama, piše u saopštenju Addiko banke.

Istovremeno, ECB je zatražio od Trgovačkog suda u Beču da imenuje povjerenika za neaktivna glasačka prava. Takođe je obavijestila sud da Alta Pay i Diplomat Pay djeluju zajedno i stoga premašuju prag od 10% kvalifikovanog udjela. Ako bi jedan od tih dioničara ili treća strana koja djeluje zajedno s njima stekla dodatne dionice Addiko banke, ECB bi takođe zamrznuo glasačka prava iz tih dionica.

Ističe ponuda NLB-a

NLB je ponudu za preuzimanje Addiko banke objavila 7. juna i ponudila 20 eura po dionici, no sedam dana kasnije povećala je cijenu na 22 eura. Ponuda vrijedi do petka, 16. avgusta, a upravni odbor Addiko banke već ju je ocijenio finansijski atraktivnom i predložio dioničarima da je prihvate.

No, uprava Addiko banke takođe je izrazila nesigurnost u uspjeh ponude u poruci dioničarima. Prag uspješnosti postavljen je vrlo visoko sa 75 odsto udjela, a prepreka na putu do tog cilja je trenutna složena i raspršena vlasnička struktura, navodi se.

Za Addiko banku u igri je i Agri Europe, u vlasništvu srpskog preduzetnika crnogorskog porijekla Miodraga Kostića, koja kontroliše Gorenjsku banku u Sloveniji. Već posjeduje 10 odsto Addiko banke, a svojom ponudom želi preuzeti još 17 odsto. Agri Europe trenutno nudi 16,24 eura za dionicu Addiko banke.

Kao treći zainteresovani za Addiko banku navodno je bio zainteresovan Macura sa svojom Alta Pay grupom, no on je, prema pisanju austrijskih novina, odustao od te namjere, ali je jasno dao do znanja da ne namjerava prodati svoj udio. Bez njega je ponuda NLB-a de facto propala, piše austrijski list Die Presse, prenosi SEEbiz.

Addiko banka sa sjedištem u Beču nastala je iz istočnoevropskog dijela nekadašnje banke Hypo Alpe Adria. Prisutna je u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Specijalizovana je za poslovanje sa stanovništvom i malim preduzetništvom.