USA, United States of America, Amerika, SAD
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Inflacija u SAD pala ispod 3%, prvi put od 2021.

Podijeli

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u julu je usporila više nego što se očekivalo, a po prvi put u više od tri godine indeks potrošačkih cijena pao je ispod 3%.

To otvara put Federalnim rezervama da smanje kamatne stope sljedećeg mjeseca nakon višegodišnje borbe s inflacijom koja je dovela do skoka stopa na 23-godišnji maksimum, javljaju američki mediji.

Američka ekonomija pokazuje znakove stresa, a sada kada se inflacija čini pod kontrolom, Fed može smanjiti troškove pozajmljivanja kako bi pokušao ponovo pokrenuti rast novih radnih mjesta.

Potrošačke cijene porasle su 2,9% na godišnjem nivou, usporavajući u odnosu na junski godišnji rast od 3%, prema posljednjem izvještaju Biroa za statistiku rada objavljenom u srijedu.

Na mjesečnom nivou cijene su porasle za 0,2% nakon što su prethodnog mjeseca zabilježile pad od 0,1%.

Ekonomisti su očekivali rast od 0,2% mjesečno i godišnji rast od 3%, prema procjenama Fact Seta.

„Pad barijere ispod 3% je ključna psihološka pozitiva“, rekao je za CNN Sung Won Sohn, profesor finansija i ekonomije na Univerzitetu Loyola Marymount i glavni ekonomista SS Economics. “To pokazuje da inflacija ne samo da opada, već je i dezinflacija na pravom putu.”

Isključujući gas i hranu, kategorije koje imaju tendenciju da budu prilično promjenjive, osnovna inflacija (CPI) je porasla 0,2% u odnosu na jun, a godišnja stopa je usporila na 3,2% sa 3,3%. Osnovna inflacija CPI sada teče najsporijim tempom od aprila 2021.

Troškovi posjedovanja i iznajmljivanja nekretnine za stanovanje porasli su za 0,4%. Taj takozvani indeks skloništa čini skoro 90% mjesečnog povećanja, navodi BLS u izvještaju.