prodavnica, shopping, supermarket, namirnice, hrana, food
Ilustracija (Foto: drobotdean, Freepik)

Navike potrošača u regionu: Slovenački i hrvatski građani trguju do tri puta sedmično, srpski svakodnevno

Podijeli

Stanovnici Slovenije i Hrvatske hranu kupuju dva do tri puta sedmično, najčešće u trgovačkim lancima, dok stanovnici Srbije svakodnevno i češće u lokalnim trgovinama, mesarama i na pijacama.

Svježina je svima važna. Slovenački potrošači ističu kvalitet, dok su hrvatskim i srpskim važnije niske cijene, objavila je Mediana.

Potrošači u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji uveliko se razlikuju već po učestalosti kupovine namirnica. U Sloveniji samo sedam ofsto kupaca dnevno kupuje namirnice, dok je u Hrvatskoj taj udio 15 odsto, a u Srbiji čak 36 odsto.

Većina stanovnika Slovenije i Hrvatske u kupovinu namirnica ide dva do tri puta sedmično, objasnio je Janez Jereb, direktor istraživanja Mediana TGI Adria, koje svake godine sprovodi Institut za istraživanje tržišta i medija Mediana na uzorku od više od 17.000 ispitanika iz navedenih zemalja.

U sve tri zemlje najveći udio kupaca kupuje u većim trgovinama ili supermarketima. Najviše (88 odsto) takvih kupaca je u Sloveniji, a slijedi Hrvatska s 83 odsto. Manje, 65 odsto stanovnika Srbije kupuje u supermarketima, ali češće nego stanovnici Slovenije i Hrvatske kupuju u lokalnim trgovinama, pijacama i mesarama. Mediana takođe napominje da više hrvatskih potrošača kupuje u pekarama (40 odsto).

Direktorica strateških partnerstava i marketinga u Mediani, Jerica Urbančič Menih, istakla je očite razlike u važnosti faktora u kupovini namirnica:

„U Sloveniji kao najvažnije faktore svrstavamo kvalitet proizvoda, svježinu hrane i lokaciju trgovine. Hrvatskim i srpskim potrošačima važna je i svježina namirnica. Oboma su važne i niske cijene. U Hrvatskoj dodaju akcijske ponude, a stanovnici Srbije lokaciju trgovine”, dodala je.

Slovenački potrošači u mnogo većoj mjeri donose odluke o tome gdje će kupovati na osnovu povoljnog parkiranja, prošlih iskustava, ekoloških sertifikata i kartica vjernosti.

U sve tri zemlje većina kupaca informacije o pogodnostima dobija preko letaka – u Sloveniji i Hrvatskoj iz letaka koje dobijaju u poštanskim sandučićima, au Srbiji iz letaka koje dobijaju u samim trgovinama.

U Sloveniji i Srbiji akcije prate oglašavanje na televiziji i radiju. Na trećem mjestu su aplikacije trgovaca u Sloveniji, a online informacije u Hrvatskoj. Internet je vrlo važan i za stanovnike Srbije, piše u priopštenju Mediane.

Izvor:SEEbiz/Investitor