Brian Niccol, Brajan Nikol, Chipotle
Nikol (YouTube scr)

Starbucks novom direktoru daje 85 miliona dolara u gotovini

Podijeli

Starbucks je novom izvršnom direktoru i predsjedniku Brajanu Nikolu (49) ponudio povećanje plate i pozamašne jednokratne nagrade kako bi ga odvukao s njegove prethodne pozicije izvršnog direktora u lancu brze hrane Chipotle Mexican Grill.

Nikol 9. septembra službeno preuzima uzde u posrnulom lancu kafića, piše SEEbiz. Kao izvršni direktor, imaće zadatak da preokrene pad prodaje kompanije, poboljša iskustvo kupaca unutar trgovina i smisli šta učiniti s posrnulim poslovanjem u Kini. To je velik poduhvat – za koji će biti debelo nagrađen.

Starbucks je u podnesku u srijedu otkrio Nikolov dolazni plan plata. Većina njegovog paketa naknada sastoji se od vlasničkog kapitala koji se stiče tokom mandata, a bazira se na ciljevima uspješnosti kompanije i drugim pokazateljima. U njegovoj prvoj godini, njegov platni paket mogao bi biti vrijedan čak 116,8 miliona dolara, ako firma postigne svoje ciljeve i u potpunosti se isplati.

Osnovna plata 1,5 miliona dolara

Nikol će dobiti osnovnu platu od 1,6 miliona dolara godišnje, s mogućnošću da zaradi do 7,2 miliona dolara više u gotovini. Takođe će imati pravo na godišnje nagrade u vrijednosti do 23 miliona dolara.

A za odlazak iz Chipotlea, Nikol će dobiti 10 miliona dolara bonusa u gotovini i 75 miliona dolara u kapitalu kako bi nadoknadio ono što je izgubio svojim odlaskom iz popularnog lanca burita. Vlasnički kapital će se dodjeljivati tokom perioda od tri do četiri godine, u zavisnosti od uspješnosti firme i Nikolovog mandata.

“Brajan Nikol dokazao je da je jedan od najefikasnijih vođa u našoj industriji, generišući značajne finansijske povrate tokom mnogo godina”, rekao je Starbucks u izjavi. “Njegova naknada u Starbucksu direktno je povezana s učinkom kompanije i zajedničkim uspjehom svih naših dioničara. Uvjereni smo u njegovu sposobnost da pruži dugoročnu, trajnu vrijednost za naše partnere, kupce i dioničare.”

U Chipotleu je Nikol prošle godine imao osnovnu platu od 1,3 miliona dolara, uz ukupnu naknadu od 22,5 miliona dolara. Nagrade na dionicama i opcije činile su najveći dio njegove zarade, ali je kući ponio i novčani bonus od 5,2 miliona dolara.

Tokom njegovog mandata u Chipotleu, dionice su porasle 773%, povećavajući vrijednost njegove ukupne zarade.

Nikolov paket plata takođe je izdašniji od onog njegovog svrgnutog prethodnika Laksmana Narasimhana. Njegova osnovna plaća iznosila je 1,3 miliona dolara, s mogućim novčanim bonusima do 5,85 miliona i nagradama za kapital od 13,6 miliona dolara, prema poreskim podnescima. U fiskalnoj 2023. Narasimhanova naknada procijenjena je na 14,6 miliona dolara, uglavnom od nagrada dionicama.

Za razliku od Narasimhana, koji je prethodno bio smješten u Ujedinjenom Kraljevstvu, Nikol se neće morati preseliti u Starbucksovo sjedište u američkom Sijetlu.

Pogledajte Fortune-ov video prilog o dnevnoj rutini Brajana Nikola: