Ističu ponude za Addiko: Ko je ostao, a ko ispao iz trke za preuzimanje

Podijeli

Akcionari Addiko Bank AG još danas mogu da prihvate ponude slovenačke NLB banke, odnosno kiparskog Agri Europe Miodraga Kostića za preuzimanje akcija u okviru postupka koji zaokuplja pažnju poslovne javnosti u regionu još od marta, podsjeća Biznis.rs.

Od proljeća traje nadmetanje tri potencijalna kupca oko austrijske banke sa poslovnicama u svim državama regiona – Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, kao i Sloveniji, čija tržišna kapitalizacija na današnji dan iznosi nešto više od 385 miliona eura.

Dva od ukupno tri „trkača“ za kapital imaju direktne ili indirektne veze sa Srbijom. Prva je kompanija Agri Europe Cyprus Limited iz Limasola, pod kontrolom domaćeg biznismena Miodraga Kostića, koja je povukla prvi potez kada je u septembru prošle godine došla do ukupno 9,99 odsto vlasništva u austrijskoj „majci banci“, da bi u martu ove godine najavili, a 16. maja i objavili ponudu za preuzimanje akcija do udjela od ukupno 17 odsto vlasništva.

Agri Europe nije mijenjao početnu ponudu od 16,24 eura bruto po akciji cum dividend ali je, prema austrijskom zakonima, rok za prihvatanje te ponude produžen pošto se početkom juna u trku zvanično uključio još jedan igrač – slovenačka NLB banka. Trka se, međutim, vodila i na „nezvaničnom“ terenu – o čemu su akcionari Addiko saznali tek kasnije.

„Okašnjela obavještenja“ srpskih Alta Pay Group i Diplomat Pay

Beogradska kompanija Alta Grupa, koju čine Alta banka i Alta Pay Group u vlasništvu Davora Macure, saopštila je na samom kraju marta da je Alta Pay Group kupila paket od oko 30 odsto akcija u Addiko bank AG, kao i da je aplicirala za dozvolu da postane najveći akcionar te bankarske grupacije.

Ta transakcija zabilježena je i na portalu Addiko Bank, ali kroz nekoliko notifikacija akcionarima Addiko Bank u periodu od 27. do 29. marta.

Početkom aprila, na portalu Addiko Bank pojavljuje se ponovo niz notifikacija o promjeni u vlasničkoj strukturi, uključujući i informaciju da su kompanija dr. Jelitzka + Partner GmbH kao prodavac i Alta Pay Group kao kupac sklopili ugovor o kupoprodaji akcija u Addiko Bank AG (ukupno 6,80 odsto), ali pod uslovom da transakciju odobre odgovarajući nadležni organi.

Dana 21. maja se, međutim, pojavljuje prvo u nizu „okašnjelih obavještenja“ – i to da je Alta Pay obavijestila Addiko da je 1. februara sklopila ugovor o uslovnoj kupovini upravo 6,87 odsto kapitala austrijske banke.

Tri dana kasnije stiže još jedno „okašnjelo obavještenje“ – ovoga puta od potpuno novog igrača iz Srbije – Diplomat Pay. Addiko svoje akcionare tog 24. maja obavještava da je od kompanije Diplomat Pay dobila obavještenje u kome navodi da je 20. marta 2024. godine zaključila ugovor o uslovnoj kupovini 1.340.207 akcija (6,87 odsto kapitala) te banke sa Alta Pay Group.

„Pošto Addiko Bank nije upoznat sa povezanim kupoprodajnim ugovorima, nije u mogućnosti da izrazi stav o prirodi, uslovima i sprovodivosti ovih transakcija“, navodi se u saopštenju povodom obavještenja Diplomat Pay, a isto su naveli i kada su se oglasili povodom okašnjelog obavještenja Alta Pay grupe.

Austrijski regulator je, pri svemu tome, 8. jula obavijestio Addiko Bank da je Alta Pay povukla svoj zahtjev da joj se odobri sticanje kvalifikovanog udjela u kapitalu austrijske banke od 10 odsto.

Zavrzlamu oko toga ko je kada i od koga kupio akcije morala je da presječe ni manje ni više nego Evropska centralna banka (ECB).

Addiko Bank saopštila je u utorak, 13. avgusta da je dobila obavještenje od ECB u kome ta institucija konstatuje da su srpske kompanije Alta Pay Group i Diplomat Pay zajednički djelovale u sticanju kvalifikovanog udjela u ukupnom iznosu od 19,62 odsto akcija u toj banci, a da o tome nijesu obavijestile austrijsku Komisiju za hartije od vrijednosti (FMA) u skladu sa zakonom o bankarstvu te zemlje.

ECB je zato privremeno suspendovala pravo glasa (odlučivanja) na osnovu vlasništva koje nad akcijama Addiko Bank imaju Alta Pay Group i Diplomat Pay, a što je ukupno 19,62 odsto kapitala.

Ponuda NLB i preporuke menadžmenta Addiko

Akcionari Addiko Bank, dakle, mogu da biraju između ponude Kostićeve Agri Europe Cyprus i slovenačke NLB banke, koja se u trku uključila relativno kasno – 7. juna ove godine, i to sa ponudom za preuzimanje do 75 odsto kapitala po cijeni od 20 eura po akciji.

Mjesec dana kasnije odlučili su da poboljšaju ponudu na 22 eura po akciji, i jedini su koji su za svoju ponudu dobili podršku menadžmenta Addiko Bank, koji se o ponudi Agri Europe izjasnio 29. maja a o NLB 25. jula.