Goldman Sachs
Goldman Sachs, ilustracija (YouTube scr)

Goldman Sachs smanjio izglede za recesiju u SAD

Podijeli

Goldman Sachs smanjio je izglede da će Sjedinjene Američke Države (SAD) skliznuti u recesiju u narednih 12 mjeseci na 20 odsto s 25 odsto nakon najnovijih sedmičnih zahtjeva za nezaposlene i izvještaja o maloprodaji.

Ranije ovog mjeseca, brokerska kuća povećala je izglede za recesiju u SAD-u s 15 odsto nakon što je stopa nezaposlenosti skočila na trogodišnji maksimum u julu, što je izazvalo strahove od pada, prenosi SEEbiz.

“Sada smo smanjili našu vjerovatnoću s 25 odsto na 20 odsto, uglavnom zato što podaci za jul i početak avgusta objavljeni od 2. avgusta ne pokazuju znakove recesije”, rekao je glavni američki ekonomist Goldman Sachsa Jan Hatzius u bilješci u subotu.

Izvještaj o zahtjevima za nezaposlene od četvrtka pokazalo je da je broj Amerikanaca koji podnose zahtjeve za naknade za nezaposlene pao na jednomjesečni najniži nivo u prethodnoj sedmici, dok su odvojeni podaci otkrili na dan da je maloprodaja u julu porasla najviše u prvoj polovini godine.

Hatzius je rekao ako se izvještaj o zapošljavanju u avgustu čini “razumno dobrim”, on bi smanjio vjerovatnoću recesije u SAD-u na 15 odsto.

On tvrdi da će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope 25 baznih bodova na septembarskom sastanku, ali nije isključio smanjenje od 50 bps ako izvještaj o zapošljavanju ne ispuni očekivanja.