Market, shopping cart, prodavnica, korpa
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Cijene u njemačkim marketima niske zbog velike konkurencije

Podijeli

Njemački potrošači, iako su cijene porasle, na hranu, medicinske usluge i negu troše manje nego građani bilo koje druge članice Evropske unije.

Učešće ovih troškova u ličnoj potrošnji je prošle godine, sa 13,4 odsto, niže nego u ostalih 26 članica unije, podaci su iz studije instituta za istraživanje tržišta NIQ.

“U Njemačkoj su prosječna primanja visoka. Pored toga, konkurencija u maloprodaji hrane je žešća nego bilo gdje drugdje, što cijene gura naniže. Iako su nedavno porasle zbog visoke inflacije, i dalje su relativno niske”, rekao je Filip Vojteh stručnjak za maloprodaju sa instituta.

Potrošači obraćaju i više pažnje na cijene i sve češće koriste popuste. Prema podacima NIQ, Njemačka je zabilježila najsnažniji rast kupovine na popustima u zapadnoj Evropi, sa povećanjem od 14 odsto.

Ako se uporedi ukupan novac koji ljudi potroše u prodavnicama, Njemačka takođe zauzima posljednje mjesto.

Tokom prošle godine, u njemačkim samoposlugama je završio svaki četvrti euro, dok je širom EU svaki treći, a u istočnoevropskim zemljama kao što su Mađarska i Bugarska – skoro svaki drugi euro.

Zbog veće kupovne moći, domaćinstva u Njemačkoj troše manji dio prihoda na hranu, odjeću i drugu robu, naveo je Vojteh.

Viši su, s druge strane, troškovi stanovanja i energije. Pored toga, sve više novca se troši na usluge i aktivnosti u slobodno vrijeme, a više se odvaja i za štednju i finansijske investicije.

Izvor:dpa/Investitor