Foto: Addiko bank

Dionice Addika pale 7,4 odsto nakon neuspješne prodaje

Podijeli

Akcije austrijskog Addiko Banka pale su 7,4 odsto u srijedu na Bečkoj berzi nakon što je NLB objavila da je njena ponuda za otkup barem 75 odsto udjela u Addiku propala.

Dionice austrijske bankarske grupe pale su na 18,05 euram javlja Bloomberg Adria.

Posmatrano iz šire perspektive, od druge polovine marta ove godine, kada je krenulo intenzivnije iskazivanje interesovanja za kupovinu udela u Addiko Groupu, tržišna vrijednost kompanije dostigla je rekord, rekli su nakon objavljivanja ponude analitičari Bloomberg Adrije.

“Čak bitnije, odnos cijene i zarade po dionici Addiko Groupa sada je viši od svih ostalih regionalnih banaka izlistanih na berzama, poput UniCredita, Intese, Raiffeisena, Erstea, OTP-a i NLB-a, dok je medijana te cele grupacije na 6,4x”, rekao je tada tim analitičara. Nakon njihovih komentara, cijena akcija još se više rasla, podsjeća Bloomberg Adria.

Tržišna valuacija je sada pala za skoro 70 miliona eura sa rekorda i austrijska banka na berzi vrijedi 351,9 miliona eura.

NLB grupa potvrdila je da nije uspjela njena ponuda, jer je na prodaju ponuđeno duplo manje akcija nego ciljanih 75 odsto. Više o tome čitajte u posebnoj vijesti:

NLB nije uspio da preuzme Addiko bank: Ponuđeno pola dionica od ciljanih 75 odsto