Miodrag Kostić, MK Group
Kostić (Foto: Nebojša Babić, ustupio: MLK Group)

Kostić razmatra smanjenje udjela u Addiku

Podijeli

Ponudu srpske kompanije Agri Europe za preuzimanje Addiko banke prihvatili su vlasnici 12.853 dionice austrijske banke, što predstavlja 0,07 odsto osnovnig kapitala.

Nakon ispunjenja uslova odgađanja, Agri Europe će povećati svoj udio u Addiko banci, za koju je bila zainteresovana i NLB, na 10,06 odsto, međutim, razmatraju prodaju dijela dionica.

Kiparska kompanija Agri Europe, u vlasništvu srbijanskog preduzetnika Miodraga Kostića, koja kontroliše Gorenjsku banku u Sloveniji, u maju je objavila ponudu za preuzimanje Addiko banke, koja je nakon produženja u junu istekla prošli petak. Tada je već posjedovala 1.947.901 dionicu Addiko banke, što predstavlja 9,99 odsto ukupnog broja.

Agri Europe, koja je za dionicu Addiko banke nudila 16,24 eura, željela je da preuzme dodatnih 17 odsto dionica. No, kako je danas objavila na svojim stranicama, ponudu su do roka prihvatili vlasnici 12.853 dionice Addiko banke, što odgovara vlasničkom udjelu od svega 0,07 odsto, javio je SEEbiz.

Po ispunjenju uslova, među kojima je i dobijanje dozvola regulatora, Agri Europe će povećati svoj udio u bečkoj banci, nastaloj iz istočnoevropskog dijela nekadašnje Hypo Alpe Adria banke, na 10,06 odsto. Uprava razmatra prodaju najmanje 11.000 dionica banke, kako bi Agri Europe zadržala manje od 10 odsto udjela.

Kostić je za Addiko banku ponudio znatno manje nego NLB, čija je ponuda takođe istekla prošli petak. Kako je u utorak saopšteno iz ljubljanske banke, njihovu ponudu prihvatili su vlasnici 36,39 odsto dionica Addiko banke. Htjeli su steći najmanje 75 odsto vlasništva, zbog čega su ponudu proglasili neuspješnom.