NLB Banka, NLB Grupa
Ilustracija (Foto: Rajko Milić)

NLB nije uspio da preuzme Addiko bank: Ponuđeno pola dionica od ciljanih 75 odsto

Podijeli

NLB grupa nije uspjela da preuzme Addiko banku, jer je u ponudi za preuzimanje stekla 36,39 odsto dionica bankarske grupacije sa sjedištem u Beču koja posluje na području bivše Jugoslavije, od ciljanih 75 od.

Stoga su ponudu, koja je istekla u petak poslijepodne, u NLB-u ocijenili neuspješnom.

NLB je ponudu za preuzimanje Addiko banke objavila početkom juna i prvotno je ponudila 20 eura po dionici, umanjeno za buduće isplate dividende. Sredinom jula je ponuđena cijena povećana na 22 eura, umanjenu za buduće isplate dividende. Ponuda je vrijedila do 16. avgusta u 17 sati.

Najveća slovenačka banka koja posluje i u zemljama regiona željela je da preuzme kontrolni paket akcija u Addiku, ali su stručnjaci od početka sumnjali u uspjeh, zbog složene i raštrkane vlasničke strukture.

Nakon obavljenih postupaka ti su se strahovi pokazali opravdanim, ocjenjuju ljubljanski mediji. Ponudu je trebalo da prihvate vlasnici najmanje 14.625.000 dionica, no kako je saopšteno iz NLB-a, taj uslov nije ispunjen i ponuda nije uspjela.

Ponudu su prihvatili vlasnici 7.096.224 dionice Addiko banke, što predstavlja 36,39 posto ukupnog broja, pojašnjavaju iz NLB-a. Stoga se obračun ponude neće sprovoditi niti produžiti.

Predsjednik NLB-a Blaž Brodnjak u saopštenju je napisao kako je NLB ponudila transparentnu ponudu svim dioničarima Addiko banke i nastojala im omogućiti prodaju dionica pod istim uslovima i po primjerenoj cijeni.

“Razumijemo i poštujemo da ga nijesu svi dioničari takvim ocijenili i nisu ga prihvatili, iako ostajemo uvjereni da brojne prednosti i strateške koristi od mogućeg povezivanja dviju grupacija ostaju nepromijenjene”, naglasio je.

Zahvalio je dioničarima koji su prihvatili ponudu, posebno upravi i nadzornom odboru, na pruženoj prilici.

“NLB ostaje predana daljem razvoju poslovanja i provedbi nove poslovne strategije, uključujući i moguće druge mogućnosti preuzimanja”, dodao je Brodnjak.

Addiko banka sa sjedištem u Beču nastala je iz istočnoeuropskog dijela nekadašnje banke Hypo Alpe Adria. Prisutna je u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Specijalizovana je za poslovanje sa stanovništvom i malim preduzetnicima.

S druge strane, NLB Grupa posluje u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji, a već godinama pokušava da se vrati na hrvatsko tržište, koje koči spor oko prenesenih deviznih depozita hrvatskih banaka i štediša bivše Ljubljanske banke.

NLB je od 2020. uspješno sprovela dvije važne akvizicije u bankarskom sektoru, i to Komercijalne banke u Srbiji 2020. i Sberbank Slovenija 2022, koja je kasnije preimenovana u N Banka. Obje su se uspješno pridružile NLB grupi.

Izvor:SEEbiz/Investitor

Comments are closed.