prodavnica, shopping, food, novac, euro, money, market, plaćanje, paying
Ilustracija (Foto: Credit: Patrick Pleul/dpa)

Ne nasijedajte na populizam: Razlog zašto su cijene u njemačkim prodavnicama niže nego u crnogorskim je jednostavan

Podijeli

Crnogorska javnost ovih je dana “zatrpana” slikama cijena iz njemačkih marketa prema kojima su određeni proizvodi znatno jeftinijih od crnogorskih. To bi, valjda, trebalo da bude dokaz da crnogorski trgovci ogromnim maržama stiču ekstra profit.

Činjenice, međutim, govore nešto drugo. Kao prvo, upoređivati maloprodajne cijene prehrambenih proizvoda na velikim evropskim tržištima sa onima u Crnoj Gori, koja je ekstremno uvozno zavisna zemlja (samo uvoz hrane je veći od kompletnog izvoza države), je besmisleno ako ne uzmemo u obzir ključne okolnosti. U te okolnosti ne spada životni standard građana, koji nema nikakve veze sa formiranjem cijena uvoznih proizvoda.

Ključna razlika između Njemačke, ali i ostalih razvijenih evropskih zemalja, je veličina tržišta, koja umnogome utiče na krajnje maloprodajne cijene.

Evo kako to funkcioniše:

Veličina tržišta i ekonomija obima

Njemačka je jedna od najvećih ekonomija na svijetu s velikim brojem stanovnika. Veće tržište omogućava trgovcima da kupuju proizvode u mnogo većim količinama. Veće narudžbe dovode do nižih troškova po jedinici (tzv. ekonomija obima), jer se fiksni troškovi distribucije i logistike mogu raspodijeliti na više proizvoda – upravo se ovi niži troškovi često prenose na potrošače u obliku nižih cijena.

Veća tržišta kao što je Njemačka imaju mnogo veću konkurenciju među supermarketima i drugim trgovcima. Ova konkurencija tjera prodavce da smanjuju cijene kako bi privukli kupce.

U manjim tržištima poput Crne Gore, gdje postoji manji broj trgovaca i manje kupaca, konkurencija je manja, što dovodi do viših cijena.

Imajte na umu da Njemačka ima 84 miliona stanovnika (podatak iz 2021. godine). To je 134 puta više nego što ima Crna Gora.

Troškovi transporta i logistike

Njemačka ima izuzetno razvijenu transportnu i logističku infrastrukturu, što smanjuje troškove dopreme robe do trgovina. S druge strane, u Crnoj Gori, manja veličina tržišta i ograničenija infrastruktura povećavaju troškove transporta, što se reflektuje u višim cijenama proizvoda.

Ilustracije radi: Paketu krema Nutella koja se proizvodi u EU potrebno je nekoliko dana da stigne do Crne Gore, što podrazumijeva ne samo troškove prevoza, već i ostale troškove uvoza, carina, distribucije i slično, tako da kada stigne na police domaćih marketa, ona mora biti znatno skuplja nego u prodavnicama u matičnim zemljama.

Kao što je u prethodnom pasusu objašnjeno, za nižu pojedinačnu cijenu potreban je veliki kontigent proizvoda a Crna Gora kao malo tržište to ne dozvoljava.

Porezi i regulative

Njemačka, kao članica Evropske unije, ima pristup širokom tržištu bez carina unutar EU, što snižava troškove uvoza. Takođe, velika tržišta mogu nametnuti povoljnije uslove dobavljačima, dok manja tržišta često moraju prihvatiti više cijene zbog manje pregovaračke moći.

Standardizacija i efikasnost

Velike kompanije koje posluju u Njemačkoj mogu standardizovati procese na globalnom nivou, što smanjuje troškove proizvodnje i distribucije. U manjoj zemlji, kao što je Crna Gora, ovo nije moguće ni u približnoj mjeri, pa su troškovi po jedinici proizvoda često viši.

Dakle, niže cijene u Njemačkoj, ali i drugim većim i razvijenim evropskim zemljama, u odnosu na Crnu Goru povezane su s veličinom tržišta, ekonomijom obima, većom konkurencijom, boljom infrastrukturom i povoljnijim uslovima trgovine.

Sve ove prednosti omogućavaju Njemačkoj da ponudi niže cijene proizvoda u marketima, uprkos višem standardu života.