electric car, charging point, charging car station
Ilustracija (Foto: Christophe Gateau/dpa)

Kanada uvodi 100% carinu na kineska električna vozila

Podijeli

Kanadska vlada najavila je namet od 100% na električne automobile kineske proizvodnje i 25% na čelik i aluminijum, usklađujući se sa zapadnim saveznicima kako bi zaštitila domaće proizvođače.

Ovaj potez podražava potez Sjedinjenih Država, najbližeg trgovinskog partnera Kanade, gdje je Bajdenova administracija uvela carinu od 100% na električna vozila kineske proizvodnje u maju, podsjećaju agencije.

Nasuprot tome, Evropska unija planira mnogo niže namete na uvoz iz Kine, posebno na vozila američke Tesle iz kineskih fabrika.

Odluka je donesena nakon trodnevnog sastanka iza zatvorenih vrata kojem su prisustvovali američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven, kanadski premijer Džastin Trudo i ministri iz kabineta u Halifaksu iz Nove Škotske.

“Akteri poput Kine odlučili su da sebi daju nepravednu prednost na globalnom tržištu, ugrožavajući sigurnost naših kritičnih industrija i istiskujući predane kanadske radnike u automobilskoj i metalskoj industriji”, ocijenio je kanadski premijer.

Takođe je naglasio da će zvanična Otava nastaviti da sarađuje sa SAD i njihovim saveznicima kako bi osigurala da potrošači širom svijeta ne budu nepravedno kažnjeni netržišnom praksom zemalja poput Kine.

Tarife stupaju na snagu 1. i 15. oktobra

Nove tarife za električna vozila, koje uključuju namete na određena hibridna putnička vozila, kamione, autobuse i dostavna vozila, stupiće na snagu 1. oktobra, dodajući postojećem nametu od 6,1% na uvoz iz Kine.

Dodatne namete na čelik i aluminijum počeće 15. oktobra.

Zamjenica kanadskog premijera Kristija Frilend najavila je da će Kanada takođe pokrenuti 30-dnevne konsultacije kako bi istražila potencijalne carine za druge kineske sektore, uključujući baterije, solarne proizvode, čipove i kritične minerale.

Naknada od 100% takođe će uticati na kinesku proizvodnju Tesle, čije su dionice pale 3% u ponedjeljak.

Kanadska vlada je izjavila da proizvođači automobila neće biti pogođeni ako presele proizvodnju iz Kine u druge zemlje.

U stvari, kineski proizvođači električnih vozila tek treba da zauzmu značajan tržišni udio u Kanadi, s tim da su primarna električna vozila kineske proizvodnje.

Podaci kanadske statističke službe pokazuju da je vrijednost kineskih električnih vozila uvezenih iz Kine u Kanadu porasla na 2,2 milijarde kanadskih dolara (1,97 milijardi eura) prošle godine, u odnosu na 100 miliona kanadskih dolara (90 miliona eura) 2022. Prema podacima iz Vankuvera, najveće kanadske luke, uvoz iz Kine porastao je čak 460% u 2023. kada je Tesla u Kanadi počeo da prodaje električna vozila (EV) proizvedene u Šangaju.

Međutim, glavna briga kanadske vlade su drugi kineski proizvođači električnih vozila, kao što je BYD, koji planira da uđe na tržište već 2025. godine.

Nasuprot tome, Evropska komisija je nedavno ažurirala svoje nove namete za Kinu, smanjivši dodatnu tarifu na Tesla EV proizvedena u Kini na 9%, što je pad sa prethodno planiranih 20,8%.

EU je zaključila da je Tesla primao manje subvencija od kineske vlade, prvenstveno zahvaljujući snabdijevanju baterijama ispod tržišne vrijednosti, povoljnom korišćenju zemljišta i smanjenju poreza na prihod za izvoznike u Kini.

Kina ocijenila potez Kanade kao “protekcionizam”

Kao odgovor, kineska ambasada u Kanadi izdala je saopštenje u kojem optužuje Kanadu da ne poštuje pravila Svjetske trgovinske organizacije (STO), opisujući taj potez kao “tipičan čin protekcionizma i politike”, koji “šteti potrošačima, preduzećima i naporima ka zelenoj energiji tranzicije i suočavanja sa globalnim klimatskim promjenama.”

U saopštenju se takođe navodi da je brzi razvoj kineske industrije električnih vozila i drugih sektora rezultat inovacija, sveobuhvatnog sistema proizvodnje i lanca snabdijevanja i konkurentnih proizvoda, a ne oslanjanja na subvencije radi konkurentske prednosti.

Ambasada je upozorila da će “Kina preduzeti sve potrebne mjere da zaštiti legitimna prava i interese kineskih preduzeća”.

Kina će se pozabaviti pitanjem carina sa američkim zvaničnicima tokom njihovog sastanka sa kineskim ministrom vanjskih poslova Vangom Jijem ove sedmice, navodi novinska agencija Xinhua.

Izvor:Euronews Business/Investitor