Temu app, Temu, Shop like a billionaire, online shopping
Ilustracija (Foto: Investitor.me)

Temu zaludio region, još ga nema u Crnoj Gori: Sve o “zaraznoj” aplikaciji za online trgovinu

Podijeli

Iako je aplikacija “Temu” kupcima u regionu dostupna tek nekoliko mjeseci, za nju zna gotovo svaki potrošač u ovoj zemlji koji koristi internet.

Sve popularnija aplikacija je od zemalja regiona dostupna u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, dok kupci u Crnoj Gori mogu samo da vide šta ona nudi, ali ne i da naruče.

Ova kineska platforma za prodaju najrazličitijih proizvoda od odjeće do stvari za kuću, po funkcionisanju i ponudi je veoma slična takođe kineskom AliExpress-u, mada nudi konkuretnije cijene koje su primamljivije kupcima, dok svi proizvodi stižu u jednom paketu, a na isporuku se čeka mnogo kraće. No, sagovornici beogradskog NIN-a ukazuju da je za ubrzanu popularnost ove aplikacije, pored brze dostave i jeftinih proizvoda, ipak zaslužno još par faktora.

“Agresivna marketinška kampanja proizvodi ovakve rezultate, takva kampanja ode čak i izvan prostora marketinga i uđe u medijske prostore, a dokaz tome je da se o njoj sada piše. Mediji daju dosta goriva popularizaciji ove kompanije, ali, svakako je vidno da je utrošeno dosta novca za promociju i oglašavanje, kako bi se došlo do velikog broja ljudi”, kaže za NIN urednik portala “Kamatica” Dušan Uzelac.

Kinez Kolin Huang, osnivač kineske grupe PDD Holdings i vlasnik platforme za e-trgovinu „Temu“, bio je do skoro najbogatija osoba u Kini. Aplikacija za trgovinu Temu praktično preko noći osvojila je kako svjetsko, tako i regionalno tržište, a marketinška ofanziva u Srbiji otišla je toliko daleko da se čini da nema sajta na kom posjetiocu neće svaki dan iskočiti oglas za ovu platformu, piše Nova ekonomija.

Kako Temu radi?

Za razliku od, recimo, AliExpressa, Temu funkcioniše skoro isključivo preko aplikacije za telefon.

U Temu aplikaciji se poslije preuzimanja na Play prodavnici ili AppStoru korisnik loguje ostavljajući svoju e-mail adresu. Pretraga aplikacije nakon toga može da počne.

Temu prodaje nebrojeno mnogo proizvoda namijenjenih krajnjim potrošačima, odnosno građanima, ali treba znati da postoji minimalan iznos porudžbine (oko 15 eura), dok je poštarina besplatna.

Sve se plaća platnom karticom. Podaci koji se ostavljaju pri kupovini su zemlja u kojoj se nalazite, ime, prezime, broj telefona, adresa i grad. Kada se ta polja popune i plati porudžbina karticom, kupovina je gotova.

Putem aplikacije se određuje broj dana koji je potreban da porudžbina dospije do kupca, a to zavisi i od samog obima porudžbine i obično je oko dvije nedjelje. Na sajtu Temu-a navodi se da za neke proizvode može biti potrebno više vremena za obradu porudžbina iz različitih razloga, uključujući, na primjer, skladištenje u različitim skladištima.

Na sajtu Temu nalaze se odgovori na neka od najčešće postavljenih pitanja u vezi sa dostavom, pa se tako navodi da, ukoliko ona kasni, onaj ko naručuje proizvode dobija i „naknadu za zakašnjelu isporuku“ u vidu novca kao popust za sljedeću kupovinu.

Iz Temu-a upozoravaju da neke porudžbine mogu biti i podijeljene na dva paketa ukoliko ukupna kombinovana težina premašuje ograničenja težine dostavljača.

600 miliona korisnika širom svijeta

Ova aplikacija, koja je kupcima u Srbiji dostupna od maja, pod sloganom ”Kupujte kao milijarder”, do sada je privukla 600 miliona korisnika širom svijeta, navodi NIN.

Kupcima su na ovoj platformi, kako iz Temu-a navode za NIN, dostupni proizvodi u preko 200 kategorija, a najpopularniji među njima su proizvodi za svakodnevnu upotrebu, poput predmeta za domaćinstvo.

Temu takođe nudi i proizvode koji su usmjereni na modu, elektroniku, kozmetiku… Na pakete se čeka od sedam do 15 dana, dostava je besplatna, a minimum za porudžbinu je 1.700 dinara (oko 14,5 eura). Za taj iznos, na ovoj aplikaciji je moguće kupiti na desetine proizvoda, što donekle i opravdava njenu popularnost.