dollar, dolar, money, banknote
Ilustracija (Foto: engin akyurt, Unsplash)

Investitori ulažu u ETF-ove državnih obveznica SAD uoči smanjenja kamatnih stopa

Podijeli

Investitori ulivaju gotovinu u fondove kojima se trguje na berzi državnih obveznica SAD, uoči očekivanog smanjenja kamatnih stopa Federalnih rezervi u septembru.

BlackRock-ov TLT, najveći ETF koji prati dugotrajne trezorske obveznice, prikupio je skoro 4 milijarde dolara od početka avgusta do ovog ponedjeljka, prema podacima Morningstara. Fond je imao veće prilive u samo tri mjeseca otkako je pokrenut 2002. godine.

Prilivi su najnoviji znak povratka za obveznice nakon dvije godine slabih ili negativnih prinosa i velikih odliva iz fiksnih prihoda u 2022.

Usporavanje američke ekonomije navelo je investitore da traže sigurnost fiksnog prihoda usred nestabilnih kretanja američkih dionica. Prinosi na obveznice, koji se kreću obrnuto od cijene, pali su ove godine jer su porasla očekivanja da će Fed smanjiti kamatne stope sa njihovih trenutnih maksimuma u 23 godine.

Potražnja za ETF-ovima takođe ukazuje na entuzijazam za obveznicama koji se širi izvan velikih menadžera novca i hedž fondova, sa maloprodajnim i institucionalnim investitorima koji počinju da se vraćaju u fiksni prihod.

„Investitori su veoma zainteresovani da obezbijede ove prinose prije nego što počnu da padaju… Ljudi žure oko toga,” rekao je Stiv Lejpli, globalni ko-šef iShares ETF-ova s ​​fiksnim prihodom u BlackRocku.

U svom skupu ETF-ova trezorskih obveznica, TLT je primio najveće tokove ove godine, rekao je on.

TLT je popularan jer prati 20- do 30-godišnje državne obveznice, tradicionalnu investiciju sigurnog utočišta u trenucima tržišnih previranja. To je treći najveći oporezivi ETF obveznica, iza Vanguardovog BND-a i BlackRockovog AGG-a, ali je u avgustu zaradio više novca nego njegova dva daleko veća rivala zajedno, navodi Morningstar.

Šta su ETF-ovi?

ETF-ovi (engl. Exchange-Traded Funds) su investicioni fondovi kojima se trguje na berzi, slično kao akcije. Oni omogućavaju investitorima da kupuju i prodaju udjele u fondu tokom trgovinskog dana, po tržišnim cijenama koje se mogu mijenjati u zavisnosti od ponude i potražnje.

Ovi fondovi prate performanse određenog tržišnog indeksa, sektora, robe ili druge imovine. Na primjer, ako ETF prati indeks S&P 500, njegova vrijednost će se mijenjati u skladu sa promjenama u vrijednosti tog indeksa. Investitori kupuju udjele u ETF-u, a cijena udjela se mijenja tokom dana, zavisno od tržišnih uslova.

Prednosti ETF-ova su visoka likvidnost, diverzifikacija, niži troškovi, mogućnost trgovanja tokom cijelog dana, dok su mane rizik gubitka kapitala, moguće naknade za trgovanje te potencijalna odstupanja od referentnog indeksa (tracking error).

ETF-ovi su popularni među investitorima koji žele jednostavan i fleksibilan način da ulažu u širok spektar imovine.

Naslovna fotografija: engin akyurt, Unsplash