construction workers, job, working, sky
Ilustracija (Foto: sol, Unsplash)

ING: Evropski građevinski sektor će se oporaviti 2025.

Podijeli

Holandska banka ING nedavno je objavila izvještaj o izgledima građevinskog sektora u EU u kojem se ukazuje da se ove godine očekuje značajno smanjenje aktivnosti sektora. Međutim, rast građevinarstva će se vjerovatno vratiti 2025.

„Očekujemo smanjenje obima izgradnje ove godine (-1,5%). Ovo je manje u odnosu na našu prethodnu prognozu (-0,5%), uglavnom zbog revidiranih podataka Eurostata”, navodi se u izvještaju.

Europski zavod za statistiku nedavno je povećao stopu rasta gradnje u EU za 2023. sa 0,1% na 1,4%. Rast je stoga trajao duže nego što se očekivalo, a kao rezultat toga, pad je počeo kasnije, što je dovelo do veće kontrakcije nego što se očekivalo u 2024.

“Međutim, optimistični znaci – zabilježeni u našoj prethodnoj prognozi – postaju sve vidljiviji. Cijene kuća u mnogim zemljama dodatno rastu, a izdavanje građevinskih dozvola je poraslo”, navodi se.

Pored toga, na početku građevinskog lanca vrijednosti, čini se da su proizvođači građevinskog materijala (npr. betona, cementa i cigle) prešli najnižu tačku obima proizvodnje, našli su istraživači ING-a.

Duži rokovi isporuke su takođe doprinijeli smanjenju obima nestambenih i stambenih zgrada jer su i korporativni i individualni kupci odustajali od ulaganja u nove nekretnine.

S druge strane, za podsektor renoviranja, koji uključuje i radove na održivosti, očekuje se povećanje potražnje do kraja godine, kao i 2025. godine.

Ovo će vjerovatno biti slučaj i sa infrastrukturnim investicijama, pri čemu je rast prvenstveno podržan proširenjem električne mreže, ulaganjima u digitalnu infrastrukturu i zelenom tranzicijom.

U 2025. godini, zajedno sa ovim trendovima, očekuje se da će tržište stanova rasti i izdavati više građevinskih dozvola za nove domove.

Ovo će također vjerovatno podstaći jačanje u građevinskom sektoru.

Francuska i Njemačka i dalje bilježe zaostajanje u obimu izgradnje

Njemački obim građevinarstva opao je za 2,6% u drugom kvartalu ove godine, preokrenuvši rast uočen u prvom kvartalu.

U zemlji je takođe došlo do slabljenja građevinskog sektora od 2021. do 2023. godine, s tim da će se ovaj trend vjerovatno nastaviti i do kraja ove godine.

“U avgustu su njemački izvođači bili najpesimističniji među glavnim zemljama EU. Nastavak pada građevinskih dozvola za nove stambene projekte u prvom tromjesečju 2024. ukazuje na tekuće poteškoće. Međutim, sektor građevinarstva u Njemačkoj nudi određeno olakšanje. Infrastruktura u zemlji je u lošem stanju, a ulaganja u puteve i digitalnu infrastrukturu pokreću određeni rast u ovom podsektoru”, stoji u izvještaju.

ING takođe procjenjuje da će francuska građevinska proizvodnja pasti za -1,0% ove godine, uglavnom zbog osjećaja izvođača u zemlji koji se još nijesu oporavili od prošlogodišnje slabosti.

Građevinske dozvole za nove kuće takođe se izdaju relativno sporije, dok zaostale cijene kuća obeshrabruju novi razvoj.

U Holandiji se stambeno tržište oporavilo, dok španski rast građevinarstva raste

Holandsko stambeno tržište zabilježilo je više građevinskih dozvola izdatih početkom ove godine, zajedno sa porastom prodaje novoizgrađenih kuća. Oba ova trenda su ukazivala na oporavak stambenog tržišta.

Međutim, očekuje se da će se tržište građevinske proizvodnje ove godine smanjiti za 3%, i dalje pod pritiskom prošlogodišnjeg pada prodaje novih kuća i građevinskih dozvola.

Španski građevinski sektor prošle je godine napredovao za snažnih 4,5%, dok je u prvoj polovini ove godine ostao stabilan. To je uglavnom zbog toga što su se i nestambene i stambene dozvole razvijale dobrim tempom u prvom kvartalu 2024, navodi ING.

Međutim, s obzirom da je broj proizvodnje pao za 25% između 2019. i 2022. godine, španske građevinske kompanije i dalje se bore sa problemima.

“Ulaganja EU fonda za oporavak u španskom građevinskom sektoru su također pozitivna te stoga očekujemo dalji rast tamošnjeg građevinskog sektora 2024. i 2025. godine, ali sporijim tempom u odnosu na 2023. godinu.”

Naslovna fotografija: sol, Unsplash

Izvor:Euronews Business/Investitor