Ilon Mask, Gautam Adani, Jensen Huang
Mask, Adani, Huang (kolaž, YouTube scr)

10 ljudi koji će najvjerovatnije postići status bilionera

Podijeli

Dana 29. septembra 1916. godine novine širom zemlje objavile su prekretnicu bogatstva koja se nekada smatrala nedostižnom: Dobili smo prvog milijarder na svijetu.

“Kompanija Standard Oil dostigla je cijenu od 2.014 dolara, što njegovog prvog čovjeka čini milijarderom”, bio je naslov New York Timesa, dodajući da velika cijena dionica Standard Oila “čini Džona D. Rokefelera, osnivača i najvećeg dioničara, gotovo sigurno milijarderom.”

Više od jednog stoljeća nakon prvog američkog milijardera (u mjerljivim dolarima), pitanje ko će prvi dostići novi rekordni status – bilionera – i dalje fascinira. Dosta kompanija je to već postiglo, a nedavno Berkshire Hathaway, koji je premašio vrijednost od 1 bilion dolara neposredno prije 94. rođendana njegovog osnivača, Vorena Bafeta. Nvidia, na primjer, sada je na 2,6 biliona dolara, nakon što je prošle godine ušla u klub kompanija sa 13 cifara.

A šta je sa pojedincima? Prema novom izvještaju Akademije Informa Connect, koji predviđa status bilionera na osnovu prosječne godišnje stope rasta bogatstva, Teslin osnivač i izvršni direktor Ilon Mask će vjerovatno biti prvi bilioner. O tome smo već pisali.

Mask je trenutno najbogatija osoba na svijetu sa 251 milijardom dolara, prema Bloomberg Billionaires Indexu. Connect Academy predviđa da će on postati trilioner tokom 2027. godine, pod pretpostavkom da njegovo bogatstvo nastavi rast po prosječnoj godišnjoj stopi od 110%.

Drugi koji će dostići status bilionera, prema izvještaju, biće Indijac Gautam Adani, osnivač konglomerata Adani Group. Ako Adani zadrži svoju nedavnu godišnju stopu rasta od 123%, u izvještaju se kaže da će biti bilioner 2028.

Jensen Huang, izvršni direktor Nvidije, čije je njegovo bogatstvo naglo poraslo sa 3 milijarde dolara na više od 90 milijardi dolara u pet godina, postao bi trilioner do 2028. godine, navodi se u izvještaju. Njegovo bogatstvo moralo bi nastaviti da raste po prosječnoj godišnjoj stopi od 112% kako bi dostigao status bilionera. Nvidijine dionice već su porasle za oko 115% ove godine, nakon više nego tri puta prošle godine.

Četvrti na listi je Prajogo Pangestu iz Indonezije, osnivač indonežanskog energetskog i rudarskog konglomerata Barito Pacific. U izvještaju se predviđa da bi Pangestu mogao dostići status bilionera takođe do 2028. godine.

Izvršni direktor LVMH-a Bernar Arno, trenutno je najbogatiji Evropljanin i treća najbogatija osoba na svijetu, sa nešto manje od 200 milijardi dolara. U izvještaju se navodi da bi kralj luksuza mogao postati bilioner negdje 2030, zajedno sa osnivačem Facebooka Markom Zakerbergom.

“Autsajderi”

Neki aktuelni milijarderi koji izgledaju kao jaki kandidati da brzo stignu do kluba sa četiri zareza ne ulaze među prvih 10. Jeff Bezos, trenutno druga najbogatija osoba na svijetu, sa 200 milijardi dolara, prema Bloombergu, nalazi se na 12. mjestu, i ne bi postao trilioner do 2036. Leri Pejdž i Sergej Brin, osnivači Google-a, također bi trebalo da čekaju 12 godina da postanu bilioneri – iako bi vještačka inteligencija mogla ubrzati njihov uspon.

Izvor:CNBC/Investitor