poreski rajevi
Ilustracija: Visual Capitalist (Crop)

10 najboljih poreskih utočišta na svijetu

Podijeli

Pojedinci i korporacije koriste poreske oaze kako bi minimizovali svoje poresko opterećenje i zaštitili bogatstvo u jurisdikcijama s niskim ili nultim porezima.

Visual Capitalist donosi pregled prvih 10 zemalja s najvećim ofšor finansijskim bogatstvom, prema podacima iz Atlasa ofšor svijeta za 2022 .

Šta je poreski raj?

Poreski raj nudi stranim preduzećima i pojedincima minimalnu ili nikakvu poresku obavezu, uz politički i ekonomski stabilno okruženje.

Entiteti mogu legalno koristiti poreske oaze za skladištenje novca zarađenog u inostranstvu, izbjegavajući veće poreze u SAD i drugim zemljama.

U tu svrhu kompanije često osnivaju fiktivnu korporaciju—korporaciju bez aktivnih poslovnih operacija ili značajnih sredstava u zemlji u kojoj se nalaze.

Rang Država Offshore bogatstvo ($ USD)
1. 🇭🇰Hongkong 2.8 biliona
2. 🇨🇭Švajcarska 2.6 biliona
3. 🇸🇬Singapur 1.6 biliona
4. 🇱🇺Luksemburg 629 milijardi
5. 🇯🇪Džersi 281 milijardi
6. 🇧🇭Bahrein 270 milijardi
7. 🇰🇾Kajmanska Ostrva 239 milijardi
8. 🇵🇦Panama 187 milijardi
9. 🇲🇴Makao 147 milijardi
10. 🇮🇲Ajl ov Men 142 milijardi

Hongkong je na vrhu liste sa preko 2,8 biliona dolara deponovanih u offshore bogatstvu. Teritorija se može pohvaliti snažnom bankarskom infrastrukturom i okruženjem pogodnim za poslovanje. Osim toga, njegov zakon za porez na dobit iz offshore-a omogućava offshore vlasnicima da plate 0% poreza na offshore prihod.

Ipak, ostaje da se vidi kako će najavljeno kinesko zatezanje pravila i čvršća kontrola nad regionom posebne administracije dugoročno uticati na offshore poreski tretman ove lokacije.

Nakon Hongkonga, Švajcarska je domaćin najvećeg ofšor finansijskog bogatstva u Evropi. Zemlja je dugo služila kao sigurno utočište za bogatstvo, posebno iz zapadnoevropskih zemalja.

Izvor:Visual Capitalist/Investitor