Sjedište NLB banke u Ljubljani (Foto: Delo)

NLB i službeno stupio na hrvatsko leasing tržište

Podijeli

NLB je danas dovršio kupovinu SLS Holdca, matičnog društva Summit Leasinga Slovenija i njegovih podružnica, uključujući hrvatski Mobil Leasing.

NLB će tako postati vodeći pružalac usluga leasinga na slovenačkom tržištu, a nakon gotovo tri decenije ponovno ulazi na hrvatsko tržište, saopštila je bankarska grupacija koja posluje i u Crnoj Gori.

„NLB Lease&Go i Summit Leasing poslovaće kao samostalne kompanije do pripajanja koje se očekuje u drugom kvartalu sljedeće godine. U međuvremenu će Mobil Leasing nastaviti da posluje kao zasebna kompanija na hrvatskom tržištu. Neće biti promjena u poslovanju s korisnicima”, navodi se u saopštenju i dodaje da će se pobrinuti da proces integracije prođe što je moguće lakše.

NLB je prošlog novembra potpisala ugovor s Apollo Global Managementom i Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o preuzimanju 100% udjela u SLS Holdco, podsjeća SEEbiz. NLB je regulatorna odobrenja za preuzimanje dobila početkom avgusta, uključujući i saglasnost hrvatskog regulatora tržišta finansijskih usluga krajem juna. U upravu Summit Leasinga biće imenovani i Marko Jericho i Claus Petar Müller iz NLB Grupe, objavili su danas.

“Završetak transakcije još je jedan korak u transformaciji NLB Grupe u jednog od regionalnih šampiona. To je još važnije, jer njime NLB nakon gotovo 30 godina ponovno ulazi na hrvatsko tržište, čime postaje jedina finansijska institucija iz regiona koja nudi barem jedan oblik finansiranja na svim tržištima bivše zajedničke države i dalje ostaju među najvažnijim trgovačkim i poslovnim partnerima“, rekao je predsjednik uprave NLB-a Blaž Brodnjak.

Partner u Apollu Michele Raba rekao je kako su nakon sedam uspješnih godina u vlasništvu Summit Leasinga vrlo ponosni na ono što su postigli. Izvršni direktor za finansijske institucije u EBRD-u Francis Malige dodao je kako je Summit Leasing izrastao u vodeću kompaniju na tržištu.

Budući da su leasing usluge dobro prilagođene potrebama klijenata, NLB Grupa je odlučila postupno proširiti ovu djelatnost. U proljeće 2020. ušla je na slovenačko tržište s NLB Lease&Go, a 2022. s novim firmama u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Vizija je da ova aktivnost postane važan dio grupe. Prema njihovim riječima, predviđalo se da će organski rast u zreloj fazi doprinijeti ukupnom bilansu koncerna s više od milijardu eura.