stan, stambena zgrada, nekretnine, kvart, apartmani, building, real estate
Ilustracija (Foto: Monika Skolimowska/dpa)

Prosječan kvadrat stana u Beogradu skočio na 2.640 eura

Podijeli

Građani kojima je kredit jedini način da riješe stambeno pitanje pomno prate kretanje euribora i nadaju se padu kamata.

Evropski bankari trebalo bi narednih dana da donesu odluku, a domaći finansijski stručnjaci smatraju da predstoji period povoljnijeg zaduživanja, ali ne prognoziraju da će u narednom periodu doći i do pada cijena kvadrata, prenosi B92.

Prosječna cijena trenutno oglašenih stanova za Beograd na sajtu 4zida je 2.640 eura i od početka godine bilježi rast od oko 40 eura.

Očekuje se blagi pad kamate

Finansijski konsultant i nekadašnji sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić kaže za “4zida” da se definitivno očekuje dalji pad referentnih kamatnih stopa u Evropskoj uniji da bi se pospješila tražnja kod građana, jer je privreda veoma usporena.

„Na domaćem tržištu ne očekujemo ništa značajno do kraja godine, osim blagog spuštanja kamate, jer finansijska tržišta ne reaguju tako brzo, a s druge strane, inflatorni pritisak tinja i dalje, naročito na Balkanu. Tek sljedeće godine u maju ili junu bi taj talas mogao da se prelije kod nas. Siguran sam da će Evropska centralna banka (ECB) još nekoliko puta snižavati referentne kamatne stope. Kamate na stambene kredite kod nas su trenutno između 5 i 6 odsto, a iskreno se nadam da će sljedeće godine pasti ispod 5 procenata“, kaže Vasić.

On napominje da se generalno ne očekuje pad cijena kvadrata, ali da sve zavisi od ponude i potražnje.

„Pitanje je i gdje kupujete, u kojem gradu ili dijelu grada. Negdje se očekuje blagi pad cijena, u nekim djelovima Srbije, ali ne u Beogradu. Možda negdje u naseljima na obodu grada, dok ovi centralni djelovi drže cijenu i vidjeli smo da ona ne pada, da tu nema mnogo oscilacija“, kaže Vasić.

On napominje da su skupi kvadrati i visoke kamate dva elementa koja demotivišu kupovinu na kredit i da se to vidi i kroz statistiku, koja pokazuje da je udio stambenih kredita u prodaji stanova pao sa 31,5 odsto u 2021. godini na 18,2 odsto na početku 2024. godine.