Stambeni kvart, Central Point Podgorica, zgrada, zgrade, stambene zgrade, Zetagradnja
Podgorica, ilustracija (Foto: Investitor.me)

Zakon o razvojnoj banci na čekanju

Podijeli

Poslanici vladajuće većine zatražili su juče od predsjednika Skupštine Andrije Mandića da odgodi ponovno odlučivanje o Zakonu o razvojnoj banci Crne Gore za 30. septembar, umjesto da to bude sjutra, za kad je već bila zakazana sjednica s tom, jedinom tačkom dnevnog reda.

Iz Skupštine nije odgovoreno na pitanje “Vijesti” hoće li Mandić udovoljiti zahtjevu 41 poslanika, uključujući i njega, da se o zakonu koji je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović vratio parlamentu na ponovno odlučivanje glasa dan nakon izbora u Podgorici, zakazanih za 29. septembra.

Izvor “Vijesti” iz jednog od poslaničkih klubova rekao je da misli da su konsultacije s Evropskom unijom (EU), koja je prošle sedmice zatražila da se zakon ponovo razmatra, jer nije u potpunosti usklađen s propisima EU, pravi razlog eventualnog odgađanja sjednice.

U dopisu koji je Mandiću upućen juče ujutro, poslanici navode da je ponovno glasanje neophodno odložiti “imajući u vidu raspravu u Skupštini koja je održana juče, a koja je pokazala da pojedini poslanički klubovi umjesto smislenih diskusija vode izbornu kampanju, često zaobilazeći temu koja je predmet dnevnog reda”.

Poslanici u dopisu navode da predloženi zakon ostaje u skupštinskoj proceduri i da neće biti povučen, već će biti predmet razmatranja na kraju vanrednog zasjedanja, “čime ćemo obezbijediti da se u najboljoj mjeri ostvare strateški ciljevi naše ekonomske politike”.

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da je glasanje protiv zakona i potom njegovo ponovno podnošenje Skupštini jedini način da ga poslanici ponovo razmatraju i eventualno zamijene novim predlogom zakona, nakon konsultacija s EU.

Dosadašnja praksa u parlamentu je bila da poslanici ne raspravljaju ponovo o zakonima koje su vraćali bivši i sadašnji predsjednici, već samo ponovo glasaju o njima. U Ustavu piše da predsjednik vraća zakon Skupštini “na odlučivanje”, dok su Delegacija EU prošle sedmice i poslanici u jučerašnjem zahtjevu za odlaganje sjednice govorili o “ponovnom razmatranju”.

“Vijesti” su prošle sedmice pitale poslaničke klubove većine o njihovom stavu povodom zahtjeva EU da zakon o razvojnoj banci usklade s direktivama EU. Odgovor je stigao samo od potpredsjednice Skupštine iz Demokrata Zdenke Popović.

“Vrlo je važno da imamo razvojnu banku koja će unaprijediti institucionalni ambijent, pospješiti ekonomski razvoj Crne Gore i pružiti podršku putem kredita s minimalnim kamatnim stopama i dužim rokom otplate, posebno kada su u pitanju kreditni plasmani za mikro, mala i srednja preduzeća. Nažalost, do sada nijesmo imali razvojnu banku, da jesmo, danas bismo imali znatno razvijeniju ekonomiju”, rekla je Popović.

“Takođe, od izuzetne je važnosti da svaki zakon bude usklađen s evropskom pravnom tekovinom. Koliko nam je stalo do toga, pokazuje i činjenica da je Klub poslanika Demokrata, kao predlagač, tražio mišljenje o usklađenosti Zakona o putevima od Evropske komisije, koje je dobio u rekordnom roku”.

Delegacija EU prošle sedmice je saopštila da je ponovno razmatranje Zakona o razvojnoj banci prilika da ga Skupština usaglasi sa svim pravnim tekovinama EU.

“Zakon o razvojnoj banci Crne Gore još nije usvojen, budući da ga je predsjednik vratio Skupštini na ponovno razmatranje. EK je bila upoznata sa načelnom namjerom da se uspostavi razvojna banka u Crnoj Gori, ali u ovo trenutku nije razmatrala pojedinosti tog zakona. Sljedeće razmatranje zakona je prilika za Skupštinu da obezbijedi da novi zakon bude u potpunosti usaglašen sa svim aspektima pravne tekovine EU, uključujući i one koji definišu konkurenciju i okviru funkcionisanja institucija za kreditiranje i plaćanje”, saopšteno je “Vijestima” iz Delegacije EU u odgovoru na pitanje da li parlament treba da pribavi mišljenje EK o ovom zakonu prije ponovnog glasanja.

Poslanici su 17. avgusta na vanrednoj sjednici glasali za ovaj predlog zakona, ali ga je Milatović vratio 23. avgusta na ponovno odlučivanje, između ostalog, zato što su iz zakonodavnog procesa isključene i konsultacije sa Evropskom komisijom radi usaglašavanja njegovih normi sa evropskim standardima.

Centralna banka (CBCG) je u svom mišljenju ukazala na to da on nije usklađen sa evropskim direktivama u dijelu koji se odnosi na sakupljanje depozita i na obavljanje poslova platnog prometa, te da treba pribaviti mišljenje od EK.

Predlogom je definisano da razvojna banka obavlja djelatnost primanja depozita, te da se na nju ne primjenjuje zakon i drugi propisi kojim se uređuje osnivanje, poslovanje i kontrola kreditnih institucija (banaka), osim propisa čija je primjena utvrđena ovim zakonom.