Apple park, headquarters
Sjedište Apple-a (Foto: Carles Rabada, Unsplash)

EU je za Apple-ovu gotovinu bunar bez dna

Podijeli

Evropska unija je sada skupa glavobolja za Apple, ocjenjuje autor Politica.

Prethodne sedmice, najveća svjetska kompanija izgubila je privlačnost zbog obaveze plaćanja poreza od 13 milijardi eura. U martu je kažnjen sa 1,8 milijardi eura zbog pravila trgovine aplikacijama a ima još tri istrage u toku zbog kojih bi mogao biti kažnjen zbog nepoštovanja zahtjeva EU Zakona o digitalnim tržištima (DMA).

Appleov glavni fokus prošle sedmice bilo je lansiranje novog iPhonea “napravljenog za Apple Intelligence”, koji obećava korišćenje vještačke inteligencije (AI) za pisanje poruka, kreiranje filma i rezervacije restorana.

Ali ne u Evropskoj uniji, gdje “regulatorne nesigurnosti” znače da kompanija neće uvesti tu funkciju, makar do 2025.

Jedna istaknuta korisnica iPhonea, komesarka za konkurenciju Margret Vestager nije bila razočarana ovim vijestima, rekavši u junu da joj je “prilično laknulo što neću dobiti uslugu ažuriranu AI na svom iPhoneu”.

Apple fanovi to vide drugačije: “Da li da kupimo uređaj iz EU?” pitao je jedan na X. “To neće raditi; Apple je rekao da AI funkcije neće funkcionisati u EU ili ako je vaš telefon podešen na državu EU”.

Pravljenje ustupaka

Apple je do sada bio jedan tehnološki gigant koji je neometano igrao briselsku igru, zaobilazeći antitrustovske i regulatorne probleme koji su mučili druge velike tehnološke firme. Napravila je ustupke kako bi smirila istrage oko preuzimanja muzike i e-knjiga.

I iako je Apple ranije ove godine riješio antimonopolsku istragu o plaćanju telefona i prošle godine je dodao port za punjenje prema EU pravilima kojima se ranije protivio, to je bio samo jedan dio onoga što je Vestager ove sedmice nazvala “mješovitom vrećom“. Ona je ranije kritikovala kompaniju jer je ostavila “tužan ukus nezakonitog ponašanja”.

Apple-ovi najveći regulatorni problemi fokusirani su na njegovu trgovinu aplikacija, Apple Store. Kompanija se preobrazila od proizvođača uređaja u platformu za aplikacije koja je ostvarila 383 milijarde dolara prihoda u svojoj fiskalnoj godini koja se završava septembra 2023. Od toga, otprilike četvrtina dolazi iz Evrope.

Apple sada prodaje usluge i preuzima dio usluga koje nude drugi programeri koji prodaju svoje aplikacije u Appleovoj trgovini. Kompanija tvrdi da svojim pristupom garantuje sigurnost i funkcionalnost tih aplikacija; neki programeri ovu naknadu nazivaju nepravednim “Apple porezom”, koji žele da regulatori i sudovi obuzdaju.

EU je jedan od nekoliko područja koji su istraživali kako Apple postavlja pravila za programere aplikacija koje prodaju na njegovoj platformi. Najveći korak bilo je donošenje DMA regulative.

Apple je snažno i bezuspješno lobirao protiv odredbe DMA koja je zabranila “bočno učitavanje”, praksu dodavanja nove trgovine aplikacija na uređaj kako bi se omogućilo kupcima da instaliraju softver koji nije bio u Appleovoj vlastitoj trgovini. Tvrdi se da bi to učinilo iPhone manje sigurnim jer bi, kako ističu, sajber kriminalcima olakšalo da ušunjaju svoje programe na telefone.

Pod pritiskom

Kompanija je ipak krenula u skladu s novim pravilima EU. Ranije ove godine je izradila nacrt plana usklađenosti, uzvrativši na kritike zbog toga u martu objašnjavajući da su njegovi inženjeri “u osnovi bili primorani da crtaju na praznom listu” kada su smišljali nove poslovne uslove.

Nemilosrdne kritike programera da Apple možda nije otišao dovoljno daleko natjerale su kompaniju da napravi nekoliko promjena u svojim uslovima u posljednjih nekoliko mjeseci.

“Definitivno su pod pritiskom, inače ne bi pravili te promjene”, rekao je Francisko Jeronimo, potpredsjednik grupe za istraživanje tržišta IDC.

Glasnogovornik Applea Džulijen Trosdorf rekao je da će kompanija “nastaviti da konstruktivno sarađuje ​​s Evropskom komisijom”.

“Tokom proteklih mjeseci pokazali smo fleksibilnost i odziv prema Evropskoj komisiji i programerima, slušajući i ugrađujući njihove povratne informacije”, rekao je.

Vestager šalje mirniju poruku: „Radimo s kompanijama kako bi one bile usklađene s evropskom regulativom. Ne radimo protiv kompanije.”

Predstoji još dosta trvenja jer Apple sudskim postupcima osporava novčanu kaznu Komisije i sprovođenje DMA, iako se prepire s regulatorima oko toga kako se pridržavati zakona i kako njegove usluge mogu ispuniti novi pravni standard.

“Postojaće ravnoteža između onoga što EU želi i onoga što Apple vjeruje da je najbolje iskustvo i najsigurnije iskustvo za krajnje korisnike”, rekao je Jeronimo.

“Pitanje je da li će doći do tačke u kojoj će Apple reći: ‘Nećemo ga lansirati u EU jer su zahtjevi Evropske komisije nerazumni”, naveo je.