prodavnica, food, shopping, market, supermarket, buy, spending, inflation, cash point
Ilustracija (Foto: Julian Stratenschulte/dpa)

Godišnja stopa inflacije u avgustu pala na 2,2 odsto

Podijeli

Godišnja stopa inflacije u avgustu (cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena) usporila je na 2,2 odsto, što je najniži nivo u više od godinu i po dana, pokazuju podaci Monstata.

Avgustovske cijene su u odnosu na jul porasle 0,4 odsto, prema istim podacima.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: povrće; usluge smještaja; kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva; telefonske i telefaks usluge; održavanje i popravka vozila; meso; restorani, kafei i slično. Potrošačke cijene u periodu januar-avgust 2024. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 4,3%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u avgustu 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Restorani i hoteli (2,5%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (1,7%); Komunikacije (1,5%); Hrana i bezalkoholna pića (1,0%); Ostala dobra i usluge (0,8%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (0,5%); Rekreacija i kultura (0,3%); Alkoholna pića i duvan (0,1%); Zdravlje (0,1%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Odjeća i obuća (-3,5%); Prevoz (-1,1%).

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale, naveli su iz Monstata.

Pogledajte trend godišnje stope inflacije u Crnoj Gori u prethodnih 13 mjeseci:

Izvor: Monstat