stanovi, zgrada, građevina, building, apartment, construction
Ilustracija (Foto: Christian Charisius/dpa)

Centar Atine ostaje bez “stanova na dan”

Podijeli

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

Kao i mnoge druge evropske turističke destinacije, Grčka se bori da uravnoteži profitabilnu industriju koju vode online platforme kao što je Airbnb sa potrebama lokalnog stanovništva koje se suočava sa nedostatkom stanova, piše Index a prenosi B92.

Nedostatak stanova i sve veći životni troškovi naveli su vlasti da ovog mjeseca objave odluku o povećanju poreza na kratkoročne zakupnine, zabrani novih dozvola u centru Atine i podstaknu vlasnike nekretnina da pređu na dugoročni zakup.

Grčka ministarka turizma Olga Kefalojani saopštila je da će zabrana novih kratkoročnih iznajmljivanja u Atini stupiti na snagu 1. januara 2025. godine.

Dnevni porez na kratkoročni zakup pomaže zemlji da se izbori sa uticajem prirodnih katastrofa povezanih sa klimatskim promenama.

Povećaće se sa 1,5 na 8 eura u periodu od aprila do oktobra, rekao je ministar finansija Kostis Hacidakis. U zimskim mjesecima taksa će se povećati sa 0,5 na 2 eura.

Ministar Kefalojani je rekao da Grčka ove godine očekuje prihod od 22 milijarde eura od turizma, što je još jedan rekord.

U borbi protiv masovnog turizma najavila je još jednu mjeru – naknadu u iznosu od 20 eura za posjetioce sa kruzera koji posjećuju ostrva Santorini i Mikonos u jeku ljetnje sezone, a stupa na snagu sljedeće godine.