Google, Alphabet Inc, Silicon Valley, techonology, big tech
Ilustracija (Foto: Greg Bulla, Unsplash)

Google dobio spor protiv EU i spasao 1,5 milijardi eura

Podijeli

Google je u srijedu dobio pravni spor protiv antimonopolske kazne od 1,49 milijardi eura koju mu je ranije izrekla Evropskeaunija, dok proizvođač čipova Qualcomm nije uspio ukinuti kaznu.

Nove presude će uticati na rezultate odlazeće šefice EU za antimonopolska pitanja Margret Vestager u pokušaju “razbijanja” Big Tech-a na sudu. Prošle sedmice je postigla dvije velike pobjede: protiv Googlea u odvojenom slučaju i protiv Appleovog poreskog sporazuma s irskim vlastima. ČITAJ VIŠE

U odluci iz 2019. godine, Evropska komisija je rekla da je Google, u vlasništvu Alphabeta, zloupotrijebio svoju dominaciju kako bi spriječio web stranice da koriste servise osim njegove AdSense platforme, koja je pružala oglase za pretraživanje. Prakse za koje se navodi da su nezakonite dešavale su se od 2006. do 2016. godine.

Opšti sud EU, dio Evropskog suda pravde, uglavnom se složio sa procjenama EU-a za sprovođenje konkurencije o ovom slučaju, ali je poništio kaznu, rekavši da Komisija nije uzela u obzir sve relevantne okolnosti.

“Komisija takođe nije pokazala da su predmetne klauzule, prvo, moguće odvratile inovacije, zatim pomogle Googleu da održi i ojača svoju dominantnu poziciju na nacionalnim tržištima za oglašavanje putem interneta i, na kraju, da su možda naštetile potrošače”, rekle su sudije.

Google je rekao da se radi o “uskom podskupu tekstualnih oglasa za pretraživanje postavljenih na ograničenom broju web stranica izdavača”.

“Učinili smo izmjene naših ugovora 2016. godine kako bismo uklonili relevantne odredbe, čak i prije odluke Komisije. Zadovoljstvo nam je što je sud prepoznao greške u prvobitnoj odluci i poništio novčanu kaznu”, navodi se u mejlu iz kompanije.

Evropska komisija, koja se može žaliti Evropskom sudu pravde, rekla je da će proučiti presudu i razmisliti o mogućim narednim koracima.

Kazna za AdSense, jednu od triju kazni koje su koštale Google ukupno 8,25 milijardi eura, pokrenuta je žalbom Microsofta 2010. godine.

U Qualcommovom slučaju, američki proizvođač čipova uspio je samo uvjeriti Opšti sud da smanji svoju antimonopolsku kaznu u EU sa 242 miliona eura na 238,7 miliona eura.

Sudije su odbacile sve njegove argumente. Komisija je izrekla kaznu 2019. godine, rekavši da je Qualcomm prodao svoje čipsete ispod cijene između 2009. i 2011. godine, u praksi poznatoj kao predatorsko određivanje cijena, kako bi osujetio britanskog proizvođača softvera za telefone Icera, koji je sada dio Nvidije.

Komisija je saopštila da je takođe primila na znanje tu odluku.

Qualcomm, koji se može žaliti Evropskom sudu pravde, do momenta objave ovog teksta nije se oglašavao s komentarom.