Nakon neuspjelih ponuda za preuzimanje: Dionice Addiko banke u oštrom padu

Podijeli

Cijena dionice Addiko Banke AG oštro je pala nakon neuspjeha ponuda za preuzimanje.

U vrijeme kada su ponude Agri Europe Miodraga Kostića i slovenačke NLB Banke bile aktuelne u posljednjoj trećini avgusta, dionice Addika su bile dostigle vrijednost od 21,6 eura.

Od kada su dva pokušaja preuzimanja propala cijena je u oštrom padu i bila je pala na 15,65 eura, nakon čega se i posljednjih nekoliko dana malo oporavila i sada vrijedi 16,40 eura.

Slovenačka banka nudila je dioničarima 22 eura po dionici za preuziimanje minimalno 75 odsto vlasništva, ali je kod agenta za plaćanje i poravnanje uspjela položiti samo 36,39 odsto, prenio je Indikator.

Agri Cypurs Europe je povećao svoj udio s 9,99 odsto na 10,06 odsto, te je i on dosta zaostao za deklarisanim ciljem ostvarivanja udjela od 27 odsto. Međutim, prelaskom praga postignao je tzv. kvalifikovani udio, što pokreće postupak saglasnosti nadzornog tijela.

Nejasno je i šta će biti sa trenutno zamrznutim dionicama srpskih Alta Paya i Diplomat Paya. Zajedno drže 19,62 odsto Addika. ECB je suspendovao povezana glasačka prava jer grupa ulagača koja stoji iza kompanija nije prijavila svoje kvalifikovano učešće austrijskoj Upravi za finansijsko tržište (FMA). Ova se mjera primjenjuje sve dok ECB ne utvrdi da sticanje ovog udjela ne bi bilo zabranjeno austrijskim Zakonom o bankama.

Rukovodstvo banke, koje je bilo uslovno prodalo svoje dionice NLB-u ali ih je ponovo vratilo u svoje vlasništvo poručilo je da banka “dosljedno nastavlja dosadašnjim putem”.