Paris, Pariz
Paris, ilustracija (Foto: Pixabay)

Novi francuski premijer najavio veći porez za bogate

Podijeli

Francuski premijer Mišel Barnije rekao je u nedjelju da neće podići porez većini poreskih obveznika, iako će oni najbogatiji morati pomoći u zatvaranju rupe u državnom budžetu.

Nova francuska vlada pod vođstvom Barnijea predstavljena je u subotu a njegov najraniji i najzahtjevniji zadatak biće sastavljanje budžeta za 2025. godinu, u vrijeme kad se Francuska bori s obuzdavanjem rastućeg budžetskog deficita.

“Neću dalje dizati poreze Francuzima, ni najskromnijima, ni radnicima, ni srednjoj klasi. No, ne mogu isključiti najbogatije iz nacionalnih nastojanja da popravimo budžetsku situaciju”, kazao je Barnije televiziji France 2.

Barnije, koji je bio vodeći pregovarač Evropske unije za Brexit, rekao je i da je otvoren za promjene u Makronovoj penzionoj reformi, no da bilo kakve promjene ne bi trebalo da podrivaju finansije penzionog sistema.

Kao primjer je naveo da se želi kvalitetnije pozabaviti poteškoćama zaposlenih majki kroz njihov dugački radni staž te da je otvoren za predloge poslodavaca i sindikata.

Barnije je takođe obećao pragmatične mjere za ograničenje imigracije.

“Potreban nam je evropski odgovor. Trebamo djelovati i kod kuće”, rekao je Barnije. “Trebalo bi da se strože pozabavimo problemom imigracije.”

Izvor:SEEbiz/Investitor