Ilustracija (Foto: Pixabay)

Šta niže kamatne stope znače za tržišta?

Podijeli

S obzirom da Federalne rezerve mijenjaju brzinu i snižavaju kamatne stope za pola boda, vrijeme je da investitori, domaćinstva i preduzeća pažljivo pogledaju gdje je njihov novac.

Fed je u srijedu snizio kamatne stope, prvi put od marta 2020. To dolazi nakon što je centralna banka agresivno podigla stope na 23-godišnji maksimum kako bi smanjila snažnu inflaciju podstaknutu skoro nultim nivoom zaduživanja tokom pandemije Covida.

Pad kamatnih stopa bi, teoretski, trebalo da znači dobre vesti za berzu. Niži troškovi zaduživanja oslobađaju gotovinu kompanijama da reinvestiraju u sebe i vrate dioničarima. Ali to takođe ima šire implikacije na stanje ekonomije i kuda bi mogla da ide.

Dow indeks je prošle sedmice porastao 1,6%, dok je S&P 500 ojačao 1,4%. Oba indeksa su u sedmici zabilježila nove rekordne vrijednosti. Nasdaq Composite je skočio 1,5%.

S&P 500 je u prosjeku dobio 5,5% tokom 12 mjeseci nakon smanjenja stope, prema podacima LPL Financial-a zasnovanim na devet ciklusa povećanja stope od 1970-ih. No, neki investitori kažu da bi tržište moglo doživjeti više volatilnosti u narednim mjesecima jer se Wall Street bori s brojnim neizvjesnostima.

Ako Fed nastavi da smanjuje kamatne stope u narednoj godini, to će sniziti druge kamatne stope i uštedjeti novac na troškovima zaduživanja i smanjiti ono što možete zaraditi na svojoj štednji.

Tržište rada, iako snažno prema istorijskim mjerama, oslabilo je posljednjih mjeseci. Iako se inflacija znatno ohladila otkako je Fed počeo da povećava stope 2022. godine, predsjednik Fed-a Džerom Pauel je priznao da još nije na ciljnoj vrijednosti centralne banke od 2%. Nejasno je da li će američka ekonomija izbjeći recesiju.

Fed vjerovatno neće snižavati stope tako agresivno kao što su bile podignute, osim ako ekonomija ne doživi pad i ne bude zahtijevala labave ekonomske uslove. Pauel je u srijedu upozorio da smanjenje za pola boda neće biti tempo kojim centralna banka snižava stope u budućnosti. Zvaničnici Fed-a su u 2024. godini upisali pola poena više od smanjenja, a sljedeće godine smanjenje iznosilo je cijeli procentni poen.

Osim toga, potrebno je vrijeme da rezovi zavladaju ekonomijom. Dok su stope na hipoteke i prinosi na obveznice počele da padaju niže, kompanije i potrošači još možda neće odmah osjetiti efekte nižih stopa.

Erik Dajton, generalni direktor Wealth Alliance, rekao je da preporučuje investitorima da posjeduju dionice rasta sa eksplozivnim potencijalom zarade. Tehničke dionice doživjele su porast nakon što je Fed snizio stope. Akcije Tesle su ove sedmice skočile 3,5%, dionice Meta Platforms 7%, a Applea 2,6%.

Ali investitori s velikim pozicijama u dionicama Big Tech-a trebalo bi da obrate pažnju na poražene dijelove tržišta koji imaju koristi od nižih kamatnih stopa, kaže Dajton.

Dionice male kapitalizacije, na primjer, imaju tendenciju da imaju koristi od nižih stopa jer imaju tendenciju da imaju velike količine duga s promjenjivom kamatnom stopom koji se kreće gore-dolje u zavisnosti od stanja ekonomskih i finansijskih uslova. S&P SmallCap 600 indeks je ove sedmice ojačao 2,2%.

„Uzmite nešto novca sa stola i diverzifikujte“, savjetovao je Dajton.

Izvor:CNN/Investitor