electric car, charging point, charging car station
Ilustracija (Foto: Christophe Gateau/dpa)

Upravljanje električnim automobilom dvostruko je skuplje od benzinskog

Podijeli

Novi podaci pokazuju da su električni automobili (EV) i do dva puta skuplji od vozila na benzin ili dizel.

Vožnja električnog vozila, naime, može koštati više od 24 penija po milji, dok je dizel vozilo 12,5 penija, piše londonski The Telegraph.

Prema podacima iz aplikacije ZapMap, vožnja EV košta čak 80 penija po kilovat satu za punjenje EV pomoću brzog ili ultra-brzog uređaja na cesti.

Tipičan električni automobil će putovati 3,3 milje za svaki kWh utrošene električne energije, što znači da brzi i ultra brzi punjači trenutno koštaju ekvivalentno od 24,1 penija po milji, pokazuju izračuni The Timesa.

Sporiji punjači koštaju 16,4 penija po milji.

Ovo je otprilike duplo više od prosječnog dizel automobila, koji će preći 43 milje po galonu, što će rezultirati troškom od 12,5 penija po milji po trenutnim cijenama. Prema analizi, tipičan benzinac košta 14,5 penija po milji.

Povratno putovanje od Londona do Penzancea koštalo bi 148 funti električnim automobilom koji koristi brze punjače, navodi The Times, u poređenju sa 77 funti u dizel automobilu i 89 funti na benzin.

Dodaje se da je punjenje kod kuće mnogo jeftinije, sa manje od trećine cijene prosječnog brzog punjača.

ZapMap je otkrio da su cijene brzih punjača porasle 5 odsto u protekloj godini, uprkos smanjenju veleprodajne cijene električne energije 30 odsto.

To se poklopilo sa padom cijene nafte.

Čak i vozači koji biraju sporije javne punjače – prag je 50 Wh snage, što omogućava potpuno punjenje za oko 30 minuta – plaćaju više po milji od vozača na benzin i dizel.

Broj stanica za brzo ili ultra-brzo punjenje širom Britanije porastao je 40 odsto, čime je ukupan broj porastao na više od 12.500.

Međutim, nedavni podaci pokazuju da je prodaja električnih automobila značajno usporila.

Oni čine 17,2 odsto svih novih registracija od početka 2024. godine. To je pad u odnosu na 18,7 odsto u drugoj polovini 2022. godine.

Prema analizi, brzi i ultra brzi punjači trenutno koštaju vozače električnih automobila ekvivalentno 24,1 penija po milji, dok sporiji punjači koštaju ekvivalent od 16,4 penija po milji.

Pad prodaje električnih automobila u Evropi

Majk Hos, izvršni direktor Društva proizvođača motora, rekao je za The Times da je EV industriji teško.

“Nivoi potražnje su mnogo, mnogo mekši”, naveo je.

Prodaja električnih automobila u Evropi je čak lošija nego u Velikoj Britaniji, s brojkama koje pokazuju da su registracije smanjene čak 44 odsto u avgustu.

Punjenje kod kuće je obično znatno jeftinije od korišćenja javnih punionica. Međutim, veliki broj domaćinstava u Velikoj Britaniji – skoro polovina – živi ili u terasama ili stanovima, što znači da ne mogu koristiti prilaz ili garažu da bi omogućili punjenje kod kuće.

Vlada je pozvana da sinhronizuje nivo PDV-a na punjače, koji sada iznosi 20 odsto, sa stopom koja se naplaćuje na električnu energiju kod kuće, a koja iznosi 5 odsto.

Tom Grut, osnivač Electric Car Scheme, rekao je da se mora nastaviti stimulisanje potražnje podsticajima i podržavanjem potrošače u prelasku na EV.

“Činjenica da ljudi koji naplaćuju kod kuće plaćaju manje PDV-a od onih koji koriste javne punjače je nepravedna”, istakao je Grut.

Postoji i pritisak na Vladu da razmotri smanjenje PDV-a na prodaju električnih automobila ili oslobađanje električnih automobila od državnih nameta.

Dodatak obećava uvođenje veće stope poreza na puteve za automobile koji koštaju više od 40.000 funti. Očekuje se da će to uticati na oko dvije trećine električnih automobila.