solar, solarna energija, solar energy, solar cell
Ilustracija (Foto: Marijan Murat/dpa)

EPCG ponavlja tender vrijedan 1,2 miliona eura: Usvojene žalbe BB Solara i Novog Volvoxa

Podijeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) će morati da ponovi 1,2 miliona eura vrijedan tender za nabavku fotonaponskih modula za projekat “Solari 5000+”, nakon što je poništena odluka kojom je državna kompanija za tu nabavku izabrala firmu “Hifa oil”, pišu Vijesti.

Kompanija “Hifa oil” je izabrana kao najpovoljnija na tenderu, ali su na taj izbor firme “BB solar” i ” Novi Volvox” uložile žalbe. Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je na osnovu ih žalbi, utvrdila da “Hifa oil” nije pravilno ispunila dokumentaciju pa će se tender ponoviti.

Osnivači kompanije “BB solar” su po pola, Blažo Đukanović i Ivan Burzanović.

Ovaj tender je raspisan 30. aprila i trajao je do 31. maja, dok je kroz njega bila planirana nabavka fotonaponskih modula maksimalne snage 580 vati. Procijenjena vrijednost ove nabavke je bila 1,2 miliona eura, navodi se u tenderskoj dokumentaciji na sajtu za Crnogorske elektronske javne nabavke.

EPCG je sredinom jula kao najpovoljniju izabrala ponudu kompanije “Hifa oil” vrijednu 1,08 miliona eura, a na tu odluku je postojala mogućnost žalbe. Na ovaj izbor su se 22. jula, između ostalog žalile kompanije “BB solar” i “Novi Volvox”, dok su iz državne energetske firme kazali da su žalbe neosnovane.

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je utvrdila da su žalbe ovih firmi osnovane, te da kompanija “Hifa oil” nije pravilno ispunila izjavu, zbog čega je sredinom septembra odlučila da se tender ponovi i o izboru opet odlučuje.

“Naručilac će isključiti privrednog subjekta iz postupka javne nabavke ako utvrdi da nije dostavio izjavu privrednog subjekta ili dostavljena izjava ne sadrži informacije i podatke tražene tenderskom dokumentacijom ili je nepravilno sačinjena”, piše u članu 108 tački 5 Zakona o javnim nabavkama.

Protiv ovog rješenja Komisije se u roku od 20 dana, može pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom.