Jensen Huang, Nvidia CEO
Huang (YouTube scr)

Nvidia se vratila u klub od 3 triliona dolara, Jensen bogatiji za dvije milijarde

Podijeli

Izvršni direktor kompanije Nvidia, Jensen Huang, bogatiji je za 2,3 milijarde dolara zahvaljujući nedavnom porastu dionica Nvidije.

Dionice giganta čipova porasle su više od 2%, nakon što su u srijedu zatvorile oko 2% na 123,51 dolara. Porast dionica kompanije vratio je njenu tržišnu kapitalizaciju iznad 3 triliona dolara, oporavila se od nedavnih gubitaka i vratila Nvidiju u ekskluzivni klub.

Huangova neto vrijednost sada iznosi 108 milijardi dolara, što ga čini 13. najbogatijom osobom na svijetu, prema Forbesu. Izvršni direktor ima otprilike 3% udjela u Nvidiji, što čini većinu njegove neto vrijednosti.

Aktuelni porast dionica Nvidije mogao bi biti podstaknut Bainovim godišnjim tehnološkim izvještajem, objavljenim u srijedu, koji predviđa da bi tržište za AI proizvode moglo dostići skoro 1 bilion dolara do 2027. godine.

Konsultantska kuća je predvidjela da će kompanije morati da ulože “neviđene nivoe ulaganja u tehnološku infrastrukturu” kako bi ostale na vrhu – što je pozitivan signal investitorima da će masovno finansiranje centara podataka i druge kritične AI infrastrukture biti isplativo.

“Ako veliki centri podataka trenutno koštaju između jedne i četiri milijarde dolara, ti troškovi bi za pet godina mogli biti između 10 i 25 milijardi dolara”, navodi se u izvještaju.

Nvidia je jedan od najvećih svjetskih proizvođača poluprovodnika i postala je “najveći hit” za potražnju za vještačkom inteligencijom (AI). Kompanija je doživjela svoj balon potražnje za čipovima koji mogu pokretati AI proese.

Kompanija je takođe bio prvi proizvođač čipova koji je u februaru dostigao tržišnu kapitalizaciju od 2 biliona dolara, dok je u martu osvojila titulu treće najvrednije kompanije na svijetu. Nakratko je bila najvrednija kompanija na svijetu ovog ljeta.

Ali dionice su u velikoj mjeri bile u padu posljednjih mjesec dana. Uprkos smanjenju zarade koja je zabilježila rekordan prihod u drugom kvartalu od 30 milijardi dolara za fiskalnu 2025. godinu – 122% više nego godinu dana ranije – dionice Nvidije su i dalje pale za 2% u proteklom mjesecu. Akcije su pale čak 12,55% u danima nakon izvještaja o zaradi 29. avgusta.

Ipak, dionice proizvođača čipova su do sada ove godine porasle za oko 156%. U poređenju sa prošlom godinom, Nvidijine dionice su porasle za preko 190%.

Izvor:qz.com/Investitor