Manhattan, job, interview, city, worker, business, street, crowd, New York
Ilustracija (Foto: Saulo Mohana, Unsplash)

Gradovi budućnosti: Ovi urbani centri privlače najbolje tehnološke radnike

Podijeli

Sposobnost grada da privuče kvalitetne radnike jedna je od najmoćnijih pokretačkih snaga iza njegovog uspjeha.

Dok gužva privlači gužvu, urbanim središtima je potrebna i odgovarajuća infrastruktura i obrazovanje kako bi podržali potrage budućih generacija da u njima ostvare svoje snove i ambicije.

Ali šta se događa kada potrebe ovih vrijednih talenata dožive brzu evoluciju? Ili kada se radne uloge i karijera iz prošlosti i sadašnjosti počnu seizmički mijenjati dok gledamo naprijed u budućnost?

Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma o budućnosti poslova za 2020, prognoze za evoluciju radne snage između 2020. i 2025. predviđaju da će oko 85 miliona radnih mjesta biti automatizovano do sljedeće godine, ali će se pojaviti 97 miliona novih pozicija. Izvještaj takođe predviđa da će 65% djece koja polaze u osnovnu školu  završiti na poslovima koji trenutno ne postoje.

Dakle, kako se gradovi mogu pozicionirati da bolje opskrbe sljedeću generaciju onim što žele i trebaju?

Od vodećeg svjetla u vještačkoj inteligenciji (AI) do hvalisanja novom generacijom centara za klimatske inovacije i od pionirskog u sajber sigurnosti do pionira u obnovljivim izvorima energije, evo pet globalnih gradova dobro pozicioniranih da kapitalizuju na tržištu rada budućnosti:

Boston

Najbolje za AI
Zašto? Edukacija, edukacija, edukacija plus lokacija, lokacija, lokacija. Boston je udaljen samo 12 minuta hoda od Massachusetts Institute of Technology (MIT), najboljeg svjetskog univerziteta za izučavanje informatike, osnove za sve AI i mašinsko učenje, prema QS World University Rankings-u za 2024.

Ono po čemu se Boston ističe je infrastruktura i mreža koju može ponuditi studentima tokom i, što je možda još važnije, nakon njihovog akademskog staža.

Izdvajamo… Opisan kao mjesto gdje se kreativnost susreće s tehnologijom, Boston je proglašen za najveći američki grad koji podstiče inovacije i preduzetništvo 2023. i ponovo 2024. godine od strane Američke trgovinske komore. Što se tiče AI specifično, grad je sjedište brojnih važnih preduzeća, uključujući kompaniju za prediktivni radni tok DataRobot i mnoge druge, sa konkretnijim fokusom na to kako se AI i mašinsko učenje mogu koristiti za pojednostavljenje rada u oblasti sajber bezbjednosti, nauke o životu i zdravstveni sektori. U 2023. šira regija Nove Engleske prijavila je 2,3 milijarde dolara ulaganja u 213 poslova vezanih za AI.

London

Najbolje za čistu i klimatsku tehnologiju
Zašto? Kao jedan od tri najveća grada na svijetu po privlačenju CleanTech i ClimateTech kompanija, uz Boston i San Francisko u istraživanju Savillsa, samo londonski ClimateTech sektor prikupio je 3,5 milijardi dolara u 2023, prema podacima London & Partners. To je bilo više u odnosu na 2,2 milijarde dolara godinu ranije. Sektor je takođe privukao 23% stranih direktnih investicija u London prošle godine.

Izdvajamo… Iako se čini da će se za masivnu obnovu Earls Court-a od 8,5 milijardi funti čekati godine, njena posvećenost čistoj i klimatskoj tehnologiji i inovacijama nije. Projekat će biti dom ekosistema radnog mjesta koji će podržavati start-up, razvojne kompanije i multinacionalne kompanije u ovom sektoru tokom izgradnje i šire. London se takođe pokazao kao lokacija snažnog rasta za klime i čiste tehnološke start-upove, uključujući Climate X, koji je prikupio 18 miliona dolara za podršku planovima za globalnu ekspanziju u krugu ulaganja koji je vodio Google Ventures ranije ove godine.

Vašington, DC

Najbolje za sajber sigurnost
Zašto? Vašingotn DC je žarište za ovaj rastući sektor, s obzirom na njegovu ulogu sjedišta vladinih agencija koje zapošljavaju timove stručnjaka za kibernetičku sigurnost. U svjetlu eksponencijalnog digitalnog napretka, rizici kibernetičke sigurnosti predstavljaju više prijetnji za preduzeća, institucije, vlade i globalne ekonomije nego ikada prije. A ti rizici idu samo u jednom smjeru – posebno u slučaju AI. Generalno se očekuje da će ljudi, a ne botovi, biti potrebni u sve većem broju za zaštitu od budućih napada, pri čemu se očekuje da će potreba za analitičarima sigurnosti informacija porasti za 35% u narednoj deceniji.

Izdvajamo… Trenutno se može pohvaliti jednom od najvećih koncentracija etičkih hakera i osiguravača informacija na svijetu, predviđa se da će Vašington DC do 2028. godine doživjeti povećanje od 41% u sajber zaposlenosti, prema Washington DC Economic Partnership-u. Iako će mnogi vjerovatno biti uključeni u velike vladine projekte, grad je takođe odlična lokacija za privatne firme koje žele da zaposle profesionalce za sajber sigurnost, uključujući BAE i PwC.

Peking

Najbolje za obnovljivu energiju
Zašto? S obzirom da se kineska elektroenergetska mreža priprema za investiciju bez presedana od 800 milijardi dolara u narednih šest godina kako bi podržala prelazak zemlje sa energije uglja na obnovljive izvore, Peking izgleda kao glavna lokacija za buduće talente koji žele raditi u sektoru obnovljive energije. Industrija koja raste širom svijeta, mogućnosti bi mogle biti posebno obilne u Pekingu zahvaljujući ogromnoj posvećenosti Kine da osigura budućnost svoje potrošnje energije. Pojednostavljeno, većina novih svjetskih kapaciteta za obnovljive izvore energije, tačnije 63 odsto, trenutno dolazi iz Kine, prema podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) za 2023.

Izdvajamo… Kao sjedište nekih od najvećih kompanija za obnovljive izvore energije na svijetu, uključujući Sinohydro Corporation, Beijing Jingneng Clean Energy i UPC Renewables, grad nudi obilje mogućnosti za karijeru. A s obzirom na to da je Kina sada vodeća svjetska lokacija za ulaganja u energiju vjetra, sunca i nuklearne energije, prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IRA), te mogućnosti ne pokazuju znakove usporavanja.

Los Anđeles

Najbolje za gaming industriju
Zašto? Očekuje se da će inženjeri video igrica doživjeti rast broja radnih mjesta od 21% do 2028. godine, prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma o budućnosti poslova za 2023. godinu, a LA će vjerovatno biti grad u koji će nastaviti da se okupljaju. Grad je sjedište nekih od najvećih globalnih kompanija za igre, uključujući PlayStation, Mythical Games, Riot Games i Nintendo America. U širem smislu, Kalifornija se smatra svjetskom prijestonicom igara na sreću, u kojoj se nalazi 900 aktivnih kompanija iz te oblasti koje zapošljavaju preko 30.000 ljudi.

Izdvajamo… Nije samo obilje velikih kompanija za igre na sreću u LA ono što privlači – i vjerovatno će nastaviti da privlači – široko rasprostranjene talente u ovom rastućem sektoru. To je grad tehnologije. Silikonska plaža, gradska regija Westside, dom je za više od 500 tehnoloških kompanija, uključujući Snapchat, Tinder, Google i Netflix. Kreativna kultura grada je takođe velika je prednost u privlačenju kvalitetnog kadra. To i činjenica da je, prema Glassdooru, prosječna plata softverskog inženjera u LA-u 175.000 dolara.

Izvor:The Spaces/Investitor