Boka Place Porto Montenegro
Boka Place (Promo fotografija)

Crna Gora u 5 top globalnih destinacija Henley&Partners-a za bogate koji traže državljanstvo putem nekretnina

Podijeli

Buduća turistička industrija Crne Gore, zajedno sa njenom strateškom lokacijom između zapadne Evrope i Balkana, podstakla je napredno tržište nekretnina. Jadranska obala zemlje, posebno u oblastima kao što su Budva, Kotor i Porto Montenegro, nudi neke od najslikovitijih i najtraženijih nekretnina. Budući da je Crna Gora zvanični kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, rani investitori u nekretnine mogu imati koristi od povećanja vrijednosti imovine i veće mobilnosti unutar evropskog šengenskog prostora.

Ovo su riječi Tomasa Skota, šefa grupe za nekretnine i Karibe u konsultantskoj agenciji Henley & Partners, poznatoj kao tački gdje se bogati pojedinci prijavljuju za kupovinu nekretnina i ostale imovine širom svijeta.

Crna Gora se ujedno našla u top 5 omiljenih destinacija koje bogati pojedinci biraju za kupovinu nekretnina a ujedno i državljanstvo.

“Dok se globalne ekonomije mijenjaju i pojedinci s ultra visokom neto vrijednošću traže diverzifikaciju kako u svojoj imovini tako i u opcijama načina života, migracija investicija je dobila na snazi kao popularna strategija”, kazao je Skot.

Ne može se, prema njegovim riječima, precijeniti privlačnost posjedovanja više nekretnina širom svijeta, posebno za one u rangu centimilionera (pojedinci sa likvidnim uložnim bogatstvom od 100 miliona dolara ili više).

“Preko 90% centimilionera posjeduje više od jedne nekretnine, a otprilike 65% posjeduje kuće, stanove, vikendice i vile izvan svoje matične zemlje”, istakao je Skot.

Osim Crne Gore koja je zauzela treće mjesto po popularnosti kod klijenata Henley & Partnersa, tu su i Malta, Španija, Antigva i Barbuda i Grenada, kao i Portugal.