Jensen Huang, Nvidia CEO
Huang (YouTube scr)

Dionice Nvidije pale zbog straha od kineskog bojkota

Podijeli

Dionice američkog giganta čipova Nvidia pale su čak 2,8% na trgovanju u ponedjeljak jer su investitori nastavili da dobijaju vijesti da kineski regulatori navodno obeshrabruju lokalne kompanije da kupuju kompanijine proizvode za vještačku inteligenciju (AI).

Dionice su smanjile gubitke nakon zvona, oko 1,4% na oko 120 dolara.

Bloomberg je u petak popodne objavio da Peking poziva kineske kompanije da kupuju od proizvođača čipova unutar svojih granica — umjesto od popularnih Nvidijinih GPU-a — usred pojačanih trgovinskih tenzija sa SAD-om. Nvidijine dionice završile su dan u padu od 2,2% na 121 dolar i dodatno su pale u ponedjeljak rano ujutro. U međuvremenu, kineski proizvođač AI čipova Cambricon Technologies porastao je 20% na trgovanju u ponedjeljak.

U međuvremenu, PHLX Semiconductor indeks je pao za 1,2% rano u ponedjeljak. Nvidijin američki rival Advanced Micro Devices (AMD) je blago pao, 0,6% na oko 163 dolara. Dionice Qualcomm-a su bile nepromijenjene, dok su Intel-ove akcije pale skoro 2% na oko 23 dolara. Proizvođač memorijskih čipova i Nvidijin partner Micron pao je 3,4% na oko 104 dolara.

SAD su krajem 2022. godine donijele oštriju kontrolu izvoza čipova vještačke inteligencije u Kinu – i nastavile su pooštravati ta pravila u pokušaju da ometaju sposobnost zvaničnog Pekinga da napreduje u takozvanoj trci u AI naoružanju. Nvidia je osjetila taj uticaj: prodaja u Kini činila je 14% prihoda data centra tokom fiskalne godine koja je završila 28. januara 2024, u poređenju sa 19% u prethodnoj godini.

Nvidia je odgovorila pokušajem da zaobiđe te prepreke stvaranjem specifičnih verzija svojih čipova za Kinu, koje su u skladu sa strožim kontrolama.

Njegovi “H20” Hopper čipovi za Kinu lansirani su ove godine – i predviđa se da će ove godine generisati 12 milijardi dolara prihoda za kompaniju. Nvidia će takođe lansirati verziju svog najnovijeg Blackwell čipa, pod nazivom “B20”, za Kinu. Datum izlaska nije određen. U međuvremenu, crno tržište za Nvidia čipove je uzelo maha.

Prodaja Nvidije u Kini se oporavila u posljednjim kvartalima. Prihod od kineske prodaje iznosio je oko 3,7 milijardi dolara u posljednjem kvartalu koji je završio 28. jula, što je povećanje od 33,8% u odnosu na prethodnu godinu, prema procjenama Bloomberga. Dionice Nvidije porasle su za 144% od početka godine.

“Ako SAD strože nametnu ograničenja prodaje Kini, a Kina strože provodi ograničenja za svoje kompanije, to bi imalo vrlo štetan uticaj na Nvidiju”, rekao je stariji analitičar DA Davidson Gil Luria za Yahoo Finance.

Analitičari su i dalje optimistični po pitanju Nvidije uprkos trgovinskim tenzijama i istorijskoj volatilnosti u sektoru poluprovodnika. Oko 90% analitičara s Wall Streeta preporučuje kupovinu dionica i očekuje povećanje dionica na 147,61 dolara u narednoj godini, prema procjenama Bloomberga.

“Osim ako se ekonomija ne sruši ili ne krenemo u rat s nekim, Nvidia je jaka barem 12 mjeseci,” rekao je Patrick Moorhead, izvršni direktor Moor Insights & Strategy.

Daniel Newman, izvršni direktor Futurum grupe, rekao je za Yahoo Finance da trenutno postoji “snažan optimizam od strane najviših lidera” u sektoru poluprovodnika. Napomenuo je da su dionice Nvidije bile nestabilnije od podjele dionica 10 za 1 u junu.