Unicredit Bank HQ
Ilustracija (Foto: Max K., Unsplash)

Lagard podržava spajanje banaka

Podijeli

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB), Kristin Lagard, izjavila je da su bankarska spajanja poželjna ako takvi koraci rezultiraju većim i agilnijim institucijama, čineći evropske banke konkurentnijim njihovim američkim i kineskim konkurentima.

Akcije Commerzbanke i UniCredita su u ponedjeljak skočile na 13-godišnji maksimum, što ukazuje na optimizam oko potencijalnog spajanja.

“Prekogranična spajanja – banke koje se zapravo mogu takmičiti u obimu, dubini i opsegu s drugim institucijama širom svijeta, uključujući američke i kineske banke – su, po mom mišljenju, poželjne”, rekla je Lagard u Evropskom parlamentu, odgovarajući na pitanje o potencijalnom UniCreditovom preuzimanju druge po veličini njemačke banke Commerzbank.

„Naša uloga je ograničena sa nadzorne tačke gledišta, a posao Jedinstvenog supervizorskog mehanizma (SSM) je da na osnovu ovog kvalifikacionog učešća utvrdi da li se poštuju pravila i da li su kriterijumi zadovoljeni – a to će biti učinjeno ako i kada je potrebno”, dodala je.

Lagard je dalje napomenula da će ECB “odraditi svoj posao u verifikaciji predloga koji će joj biti stavljen”.

Kao glavni bankarski supervizor u eurozoni, Lagard i Upravno vijeće ECB-a će morati da nadgledaju spajanja i preuzimanja banaka, osiguravajući da su veći dioničari pogodni za značajno vlasništvo u finansijskim institucijama.

UniCredit ide ka potpunom preuzimanju Commerzbanke

Euronews podsjeća da je italijanski zajmodavac UniCredit početkom septembra kupio 9% udela u Commerzbank nakon što je kupio 4,5% od nemačke vlade, koja je držala 16,49%. Sporazum je smanjio udio Berlina na 12%.

Deset dana kasnije, UniCredit je povećao svoje udjele u Commerzbank na 21% putem ugovora o derivatima, čime je zapravo postao najveći dioničar. U međuvremenu, italijanska banka traži odobrenje ECB da poveća svoj udio na čak 30%. Vlasnički udio od 30% mogao bi pokrenuti obavezno potpuno preuzimanje, prema njemačkom zakonu.

I Commerzbank i njemačka vlada protive se potencijalnom spajanju u korist održavanja nezavisnosti. Berlin je pauzirao prodaju svojih dionica kako bi se odbranio od potencijalnog preuzimanja. Njemački ministar finansija Christian Lindner rekao je da je “stil UniCreditovog pristupa uznemirio mnoge dioničare”, dodajući da je “zbog toga njemačka vlada odlučila da više ne prodaje dionice”.

Izvršni direktor UniCredita Andrea Orcel odigrao je ključnu ulogu u ostvarivanju ovih poslova. Reuters je prenio da Orcel planira da modernizuje centralne kancelarije UniCredita, utirući put za dva sjedišta u Njemačkoj i Italiji, što bi moglo pomoći u smanjenju protivljenja Berlina.

Fitch Ratings vidi puno preuzimanje kao pozitivno za UniCredit

Fitch Ratings je naveo da UniCreditov udio od 21% u Commerzbank nema neposredan uticaj na BBB rejting UniCredita. Međutim, rejting agencija vjeruje da bi potpuno preuzimanje Commerzbanke bilo pozitivno za UniCredit, što bi dovelo do poboljšanja procjene italijanskog kreditora.

U jučerašnjem komentaru, Fitch je rekao: “Potencijalno preuzimanje je u skladu sa UniCredit-ovom panevropskom strategijom i moglo bi transformisati kombinovane operacije u drugu najveću privatnu banku u Njemačkoj po ukupnoj imovini, s vodećim pozicijama u konkurentnom segmentu Mittelstand .”