Budva, gosti, turisti, Stari grad Budva
Budva, ilustracija (Foto: Rajko Milić, Investitor.me)

Šta pokazuju podaci Monstata o posjetama u avgustu: Turista malo manje, ali duže ostaju

Podijeli

U avgustu je u kolektivnom smještaju (hoteli, moteli…) 237,9 hiljada turista koji su ostvarili 1,08 miliona noćenja, pokazuju podaci koje je juče objavila Uprava za statistiku Monstat.

U odnosu na isti mjesec prošle godine turista je manje za skoro tri hiljade, dok je noćenja više za nepunu hiljadu. U odnosu na avgust 2019. godine turista je sada više za 17 hiljada a noćenja za 38 hiljada.

Najviše gostiju ove godine u avgustu odmaralo je u budvanskim hotelima 88 hiljada, što je za četiri hiljade manje nego lani. Oni su ove godine ostvarili 473 hiljade noćenja, što je takođe pad za tri hiljade.

Nakon prijestonice turizma, naviše hotelskih gostiju bilo je u avgustu ove godine u Herceg Novom 27,5 hiljada, dok ih je lani bilo dvije hiljade više. Broj noćenje koji su ostvarili ove godine iznosio je 166 hiljada, što je za oko pet hiljada manje nego lani.

Bar je u odnosu na avgust prošle godine imao rast broja gostiju u kolektivnom smještaju za oko hiljadu i po na 25,4 hiljade, dok je njihov broj noćenja porastao sa 136 na 139 hiljada.

Najviše stranih turista u hotelima bilo je iz Srbije 43 hiljade ili 19,6 odsto od ukupnog broja. Oni su ostvarili 260 hiljada noćenja ili 25,8 odsto od ukupnog broja noćenja, što je na skoro istom nivou kao i godinu ranije.

Drugi po broju bili su gosti iz Bosne i Hercegovine, njih je u ovom mjesecu i obliku smještaja boravilo 15,2 hiljade ili sedam odsto ukupnog broja, a ostvarili su 80 hiljada noćenja ili osam odsto. Broj turista iz ove susjednje zemlje u odnosu na avgust prošle godine bio je manji za oko hiljadu, a broj njihovih noćenja za sedam hiljada.

Na trećem mjestu nalazili su se gosti iz Velike Britanije kojih je došlo 12 hiljada a ostvarili su 60 hiljada noćenja. Oni su činili 5,5 odsto ukupnog broja turista, kao i šest odsto u broju noćenja. U odnosu na prošlu godinu broj gostiju iz ove države porastao je za trećinu ili tri hiljade, a njihov broj noćenja je veći za 16 hiljada.

Broj gostiju iz Francuske pao je za četvrtinu ili dvije i po hiljade na 11 hiljada, dok je njihov broj noćenja smanjen sa 60 na 53 hiljade.

Iz Rusije, nekada najznačajnijeg tržišta van regiona, u avgustu je stiglo svega 6,3 hiljade hotelskih gostiju ili 2,9 odsto od ukupnog broja, koji su ostvarili 31 hiljadu noćenja.

U istom mjesecu 2019. godine broj turista iz ove države, bio je skoro četiri puta veći i iznosio je 23,3 hiljade, odnosno čini su tada 11,4 odsto ukupnog broja gostiju. Oni su tada ostvarili 163 hiljade noćenja ili 17 odsto od ukupnog broja, što je za pet i po puta više nego sada.

Izvor:Vijesti online